Helpolie.nl

nieuws

IACM nieuwsbrief 6/08/2017

polen1Polen: Een nieuwe wet voor het medicinaal gebruik van cannabis zal binnen drie maanden van kracht zijn

Op 21 juli ondertekende president Andrzej Duda een wet, dat vantevoren door het parlement was goedgekeurd. Daarna zal het mogelijk zijn, medicijnen op basis van cannabis met een recept in de apotheek te kopen „Onder de nieuwe regels moeten patiënten een vereenvoudigde toegang tot cannabis hebben, om symptomen van bepaalde ziektes te behandelen, zoals chronische pijn,  Misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie, Multiple sclerose en epilepsie”, volgens de wet.

Het was oorspronkelijk in het wetsvoorstel,  dat het patiënten met een vergunning toestaat, hun eigen cannabis voor persoonlijk gebruik te mogen kweken. Volgens de goedgekeurde versie van de wet, worden cannabis bloemen geïmporteerd uit het buitenland. Ze worden gebruikt als grondstof voor farmaceutische preparaten. Vervolgens kunnen artsen die medicijnen voorschrijven. De wet werd gesteund door 440 van de 460 afgevaardigden van de SEIM, het Poolse Parlement, ultimo juni 2017. De wet treedt in werking binnen drie maanden.

RMF24 vom 21. Juli 2017

112 international vom 21. Juli 2017


parkinsonWetenschap/Mens: Cannabis kan volgens een enquete behulpzaam zijn bij de ziekte van Parkinson

Cannabis kan volgens een enquete, die door wetenschappers aan de staats universiteit van Colorado is uitgevoerd, nuttig zijn bij de ziekte van Parkinson.Een anonieme vragenlijst werd van 15 februari tot 15 oktober 2016 op de webpagina’s van de Michael j. Fox Foundation en de National Multiple Sclerosis Society geplaatst. De vragenlijst is ingevuld door 595 deelnemers, met inbegrip van 76% met de ziekte van parkinson (PD) en 24% met multiple sclerose (MS).

Huidige gebruikers melde een hoge werkzaamheid van cannabis in een kracht van 6.4 op een schaal van 0-7 en 59% en gaven aan dat zij voorgeschreven medicatie  konden verminderen na begin van cannabisgebruik. Huidige cannabisgebruikers waren jonger en rapporteerde een lager niveau van invaliditeit, specifiek in stemming, het geheugen en uitputting. De auteurs concludeerden dat “cannabis positieve effecten op stemming, geheugen, de uitputting en het gewicht heeft bij mensen met PD en MS”. 

Kindred JH, Li K, Ketelhut NB, Proessl F, Fling BW, Honce JM, Shaffer WR, Rudroff T. Cannabis use in people with Parkinson’s disease and Multiple Sclerosis: A web-based investigation. Complement Ther Med. 2017;33:99-104.


Nieuws in het kort


ccrIACM: Nieuwe publikaties over cannabis en cannabis onderzoek
Nieuwe artikelen werden gepubliceerd in CCR, het partner-tijdschrift van de IACM :
”Cannabis as a Substitute for Opioid-Based Pain Medication: Patient Self-Report” van Reiman Amanda, Welty Mark, en Solomon Perry,
”A Guide to the National Academy of Science Report on Cannabis: An Exclusive Discussion with Panel Members” van Daniele Piomelli, Ziva Cooper, Donald Abrams, Igor Grant, en Sachin Patel,
”An Update on Safety and Side Effects of Cannabidiol: A Review of Clinical Data and Relevant Animal Studies” van Kerstin Iffland en Franjo Grotenhermen,
”Prevalence and Correlates of Cannabis Use in Outpatients with Serious Mental Illness Receiving Treatment for Alcohol Use Disorders” van Jordan Skalisky, Emily Leickly, Oladunni Oluwoye, en al.,
”Anti-Inflammatory Activity in Colon Models Is Derived from Δ9-Tetrahydrocannabinolic Acid That Interacts with Additional Compounds in Cannabis Extracts” van Nallathambi Rameshprabu, Mazuz Moran, Ion Aurel, en al.,
”N-Arachidonoyl Dopamine: A Novel Endocannabinoid and Endovanilloid with Widespread Physiological and Pharmacological Activities” van Urszula Grabiec en Faramarz Dehghani,
”The Use of Cannabis by Patients with Sickle Cell Disease Increased the Frequency of Hospitalization due to Vaso-Occlusive Crises” van Samir K. Ballas.


Wetenschap/mens: Cannabis gebruik in de pubertijd is niet geassocieerd met verlaagde intelligentie tijdens tweelingstudies.  
In een onderzoek met 1.989 tweelingen uit de Verenigde Staten word cannabis gebruik niet geassocieerd met een aanzienlijke verandering van het intelligentiequotiënt (IQ) of de executieve functies. De frequentie van cannabisgebruik en cannabis afhankelijkheid werd beoordeeld op 18-jarige leeftijd. Het IQ is getest op 5, 12 en 18-jarige leeftijd. De auteurs concluderen dat “het gebruik op korte termijn van cannabis bij adolescentie veroorzaakt geen afwijkend IQ of vermindering van de executieve functies, ook niet wanneer het gebruik van cannabis het niveau van afhankelijkheid bereikt.”
Psychologisch Instituut, Staats Universiteit van Arizona, Tempe, USA.
Meier MH, et al. Addiction, 22. Juli 2017 [Im Druck]


hippo
Wetenschap/mens: Zwaar cannabis gebruik in de pubertijd heeft geen invloed op het volume van de hippocampus.
In een studie met 20 zware cannabis gebruikers (leeftijd 18-24 jaar) en 23 gezonde vrijwilligers, welke allen aan het begin van de studie werden onderzocht en drie jaar later, bleek dat cannabis geen invloed heeft op het volume van de hippocampus. De hippocampus is een hersenstructuur die belangrijk is voor het geheugen. De gebruikers begonnen met het roken van cannabis rond hun 16e en rookte ongeveer 5 dagen per week.
Kliniek voor Psychiatrie, Universiteit van Amsterdam, Nederland.
Koenders L, et al. J Psychopharmacol. 2017(8):1027-1034.


 
Wetenschap/cellen: Endocannabinoïden verlengen de overlevingsverwachting van zenuwcellen bij HIV. 
Endocannabinoïden anandamide en 2-AG beschermen de zenuwcellen van de hersenen, welke worden blootgesteld aan de schadelijke effecten van tat (transactivator van transcriptie). Tat is een eiwit dat word geproduceerd door het HIV-1 virus, welke ervoor zorgt dat de productie van het virus word verbetert. Auteurs schrijven dat het endocannabinoïde systeem “veelbelovende doelen bezit voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen welke verband houden met het HIV-1 virus.”
Instituut voor Psychologie en Neurowetenschappen, Universiteit van North Carolina, Chapel Hill, USA.
Xu C, et al. Mol Cell Neurosci. 2017;83:92-102.


Wetenschap/Mens: Het aantal cannabinoidereceptoren en de concentratie van cannabinoiden variëren met de leeftijd
Wetenschap/mens: Het aantal cannabinoïde receptoren en de concentratie van het aantal endocannabinoïden variëren met de leeftijd.
Zowel bij ratten als bij mensen variëren de niveaus van de endocannabinoïde anandamide en 2-AG (arachidonoylglycerol) en de expressie van het GPR55 receptor varieert van leeftijd in hersengebieden, welke relevant zijn voor de pijnperceptie.
School of Life Sciences, Nottingham, Groot Britannie.
H-T Kwok C, et al. Pain, 1. August 2017 [im Druck]


leverWetenschap/mens: De CB2 receptor is betrokken bij lever ontsteking HIV patiënten.
Bij 166 patiënten, welke zijn geïnfecteerd met het hepatitis C of HIV virus, is een bepaalde variant van de cannabinoide-2 receptor (CB2 receptor) geassocieerd met een hoger risico op een ernstige leverontsteking
Institut für Seelische Gesundheit und öffentliche Medizin, Universität von Campania Luigi Vanvitelli, Napels, Italie.
Sagnelli C, et al. PLoS One. 2017;12(7):e0181890.


Wetenschap/dier: Interferon-gamma beïnvloed stemming door modulatie van het CB1 receptor.
In een muizenmodel met multiple sclerose (experimentele auto-immune encefalomyelitis) bleek interferon gamma, een modulator van de ontsteking, de stemming van de dieren te beïnvloeden. Dit effect werd uitgeoefend door modulatie van de functie van de CB1-receptoren.
IRCCS Fondazione Santa Lucia, Rome, Italie.
Mandolesi G, et al. Neurobiol Dis, 27. Juli 2017 [Im Druck]


astroWetenschap/dier: De endocannabinoïde 2-AG induceert een zenuwcel reparatie bij een muismodel met MS
Een toename van de concentratie van het endocannabinoide 2-AG (2-Arachidonylglycerol) in een muismodel met multiple sclerose (Lymfkliertest Enzephalomyelitis) induceerde een reparatie van de zenuwcellen. De remming van de afbraak van 2-AG resulteerde in een remyelination, bouwt myeline weer op, dat sommige zenuwcellen omringt en is verstoord bij multiple sclerose.
Afdeling voor functionele en systematische Neurobiologie, Cajal-Institut, CSIC, Madrid, Spanje.
Feliu A, et al. J Neurosci, 27. Juli 2017 [Im Druck]

Bron: PGMCG.NL

THC herstelt het geheugen van bejaarde muizen

Het wereldwijde onderzoek naar de medicinale toepassing van cannabis blijft opmerkelijke resultaten opleveren. Duitse neurobiologen hebben nu aangetoond dat een dagelijkse dosis THC bij oudere muizen het geheugen en het leervermogen verbetert.

Zo goed als nieuw

De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 8 mei in Nature Medicine onder de titel ‘A chronic low dose of ∆9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice’. Ze gaven lage doses THC aan jonge, volwassen en oude muizen. De muizen in de controlegroep kregen geen THC. Met gedragstesten stelden ze daarna de leer- en geheugencapaciteiten vast. Andras Bilkei-Gorzo, een van de leiders van het onderzoek verklaarde in de Britse krant The Independent: “THC herstelde het cognitieve vermogen van de oude muizen tot het niveau van de jonge muizen.”

De positieve effecten bij de bejaarde muizen bleven, ook weken nadat ze geen THC meer kregen. Bovendien bleken er veranderingen te zijn opgetreden in hun hippocampus, het deel van de hersenen dat onder meer zorgt voor het opslaan van nieuwe herinneringen. Dit deel van de hersenen leek na de “behandeling” meer op dat van de jonge muizen.

De resultaten van dit onderzoek zouden het begin kunnen zijn van een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Foto: Lucky Business, Shutterstock

Endocannabinoïde systeem

Uit eerder onderzoek is al veel duidelijk geworden over hoe THC en andere cannabinoïden werken in onze hersenen. Ons lichaam maakt zelf cannabisachtige stoffen, endocannabinoïden, die zich in de hersenen als een sleutel op een slot binden aan de bijbehorende eiwitten op het celoppervlak van zenuwcellen. Deze eiwitten heten receptoren en kunnen signalen doorgeven. Mensen -en veel andere diersoorten- hebben dit endocannabinoïde systeem of ECS nodig om te functioneren. Het ECS is onder meer betrokken bij pijn, honger, bloeddruk, beweging en ons geheugen.

Onderzoek met mensen

De implicaties van het nieuwe onderzoek zijn enorm: dit zou het begin kunnen zijn van een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de universiteiten van Bonn en Jeruzalem, wil nog dit jaar starten met klinisch onderzoek met mensen. “Als we de hersenen kunnen verjongen, zodat iedereen er vijf tot tien jaar bij krijgt zonder extra zorg nodig te hebben, dan is dat meer dan we ons voor hadden kunnen stellen”, aldus Andras Bilkei-Gorzo in de Britse krant The Guardian.

bron: cnnbs.nl

IACM – Nieuwsbrief 15/5/2017

vlagchiliChili: Apotheken beginnen met de verkoop van cannabis

Apotheken in de hoofdstad Santiago zijn met de verkoop van op cannabis gebaseerde medicijnen begonnen. Dit is de eerste keer, dat zo’n behandeling in de apotheek in Latijns America wordt aangeboden, verklaarde de erkende ondernemers op 10 mei.

De canadese cannabisproducent en verkoper Tilray verklaarde, dat er een partnerschap met de lokale onderneming Alef Biotechnology, die een licentie van de chileense regering bezit, aangegaan is. Chili legaliseerde het medicinaal gebruik van cannabis in het jaar 2015 en behoord tot een aantal latijnsamerikaanse landen, die na de wet, de teelt, de verdeling en de consumptie van cannabis verbieden, vrijgeven

Reuters vom 10. Mai 2017


cropped-IMG_44911.jpgWetenschap/Mens: Depressie komt vaker voor bij pijnpatiënten die zijn behandeld met opiaten, dan bij  cannabisgebruikers

In een studie met 880 chronische pijnpatiënten, die in verschillende centra in Israel behandelt werden, kregen degene, die opiaten voorgeschreven kregen, vaker depressies of angsten als degene, die met cannabis werden behandeld. Van alle deelnemers kregen 474 opiaten, 329 cannabis en 77 zowel opiaten alsook cannabis. Depressies en angsten werden met behulp van twee bestaande vragenlijsten voor depressie en gegeneraliseerde angststoornissen verkregen.

De incidentie van depressie bij patiënten met de opiaten groep bedroeg 57,1%, in de cannabisgroep 22,3 % en bij hun, die beide medicaties kregen 51,4 %. Het aandeel voor angst was 48,4 %, 21,5 % circa 38,7 %. De auteurs concludeerde, dat „de incidentie voor depressie en angst bij chronische pijnpatiënten, die verschillende opiaten kregen, hoger is, in vergelijking met hun die, medicinale cannabis gebruikte. Deze bevindingen, dienen in acht te worden genomen, als er beslist wordt, wat de aangemeten behandelingsvorm bij chronische pijn is, in het bijzonder bij hun, die een risico voor depressie en angst hebben“.

Feingold D, Brill S, Goor-Aryeh I, Delayahu Y, Lev-Ran S. Depression and anxiety among chronic pain patients receiving prescription opioids and medical marijuana. J Affect Disord. 2017;218:1-7.


parkinsonWetenschap/Dier: Lage dosis THC herstellen de geestelijke capaciteit bij oude muizen

In een studie met muizen in de leeftijd van 12 en 18 maanden keerde lage dosis  THC de leeftijdsgebonden afnemende mentale prestaties om. Deze resultaten werden medegedeeld door wetenschappers aan de Universiteit van Bonn (Duitschland) en de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem (Israel). In het algemeen tonen muizen in de leeftijd van 12 maanden al cognitieve tekorten. De muizen kregen de THC met een tijdruimte van 4 weken toegediend.

De behandeling met THC resulteerde in een herstel van het patroon van genen-transcriptie in de hippocampus, een bepaalde regio in de hersenen, op een wijze, dat de expressieprofielen die bij de met THC-behandelde muizen in de leeftijd van 12 maanden grotendeels overeenkwamen met die van THC-vrije dieren in de leeftijd van 2 maanden. Bij de gen-transcriptie werd een DNA-volgorde van een RNA-Polymerase gezien en een RNA gevormd. Deze werking was afhankelijk van de CB1-Receptoren. De auteurs concludeerde, dat de „Herstel van de CB1 signaalgeving bij oudere personen mogelijk een effectieve strategie is voor de behandeling van leeftijdsgebonden cognitieve stoornissen “. De wetenschappers willen een klinische studie doorvoeren, om te zien, of zulke effecten ook bij mensen bereikt kunnen worden.

Bilkei-Gorzo A, Albayram O, Draffehn A, Michel K, Piyanova A, Oppenheimer H, Dvir-Ginzberg M, Rácz I, Ulas T, Imbeault S, Bab I, Schultze JL, Zimmer A. A chronic low dose of Δ(9)-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice. Nat Med. 2017 May 8. [in press]


Nieuws in het kort


ccrIACM: Nieuwe publicaties over cannabis en cannabinoiden onderzoek 
Nieuwe artikelen werden gepubliceerd in de CCR, het partner-tijdschrift van de IACM: A Conversion of Oral Cannabidiol to Delta9-Tetrahydrocannabinol Seems Not to Occur in Humans und The Clinical Significance of Endocannabinoids in Endometriosis Pain Management


USA: Het parlement van de staat Vermont staat het recreatieve gebruik van cannabis toe
De wetgever van Vermont heeft op 10 Mei een wetsvoorstel aangenomen, die de legalisering van cannabis voor recreatieve consumptie toestaat. Als de gouverneur geen Veto indient, wordt de staat de negende, die cannabis legaliseert, en de eerste, die dit door de wetgever en niet door een referendum van de kiezers voor elkaar heeft gekregen.
Reuters vom 10. Mai 2017


Israel: Tweede Internationale Medicinale Cannabis Conferentie van Cann10
Cann10 organiseert zijn tweede International Medical Cannabis Conference, die van 4 tot 6 Juni in Tel Aviv, Israel, plaats vindt.
Cann10 Kongresswebseite


touretteWetenschap/Mens: Cannabis werkzaam bij Tourette-Syndroom in een case-rapport
De auteurs onderzochten retrospectief de werkzaamheid en verdraagzaamheid van cannabis bij 19 volwassenen met het tourette-syndroom. De tic-waarden namen rond de 60 % af en 18 van de 19 deelnemers waren minstens duidelijk verbeterd.
Het ziekenhuis voor zieke kinderen, Universiteit van Toronto, Canada.
Abi-Jaoude E, et al. J Neuropsychiatry Clin Neurosci, 3. Mai 2017 [im Druck]


Wetenschap/Mens: Cannabisconsumptie kan het ongevallenrisico bij oudere volwassenen verhogen.

In een studie met 14.715 mensen in de leeftijd van 50 jaar of ouder bedroeg het ongevallenrisico in het afgelopen jaar 18,9 % voor niet-consumenten en 28,8 % voor cannabisconsumenten.
Universiteit van Texas an der Austin School of Social Work, USA.
Choi NG, et al. Am J Drug Alcohol Abuse. 2017:1-9.


longkankerWetenschap/Dier: Endocannabinoiden kunnen het door bestraling veroorzaakte longletsel verbeteren
De remming van de afbraak van endocannabinoïden door een FAAH inhibitor (URB937) verbeterde de gevolgen voor de longen bij muizen na een bestraling in de borstregio. De endocannabinoide beïnvloeden niet de werkzaamheid van de bestraling op de tumorcontrole. 
Sichuan Universiteit, Chengdu, China.
Li R, et al. Inflammation, 6. Mai 2017 [im Druck]


Wetenschap/Cellen: De activering van de CB2-Receptoren kan bij botkanker nuttig zijn
Onderzoek met kankercellen in de botten (Osteosarcoom) toont, dat zowel een stimulering van de CB2-Receptoren als ook een activering van de Vanilloid-2-Receptoren „op de zelfde signaalwegen werken kan, om de gelijke werking te bereiken, wat op het endocannabinoide-/endovanilloide-systeem een nieuw therapeutisch aangrijppunt voor osteosarcoom betekend“.
Tweede Universiteit van Napels, Italie.
Punzo F, et al. Oncotarget, 13. April 2017 [Im Druck]

bron: pgmcg.nl

IACM bulletin van 28/6/2016 – Medicinaal Cannabis Nieuws

bip1. Wetenschap/Mens:  Cannabis had nuttige effecten in een klinische studie bij bipolaire stoornissen

Voor sommige bipolaire patënten, kan cannabis resulteren in een gedeeltelijke afname van klinische symptonen bij bipolaire stoornissen, zeiden wetenschappers van de McLean Hospital in Belmont, van de Harvard Medical School in Boston en Tufts University in Medford, VS. Twaalf patiënten met een bipolaire stoornis, die cannabis rookte, 18 bipolaire patiënten die geen cannabis roken, 23 gezonde cannabis rokers en 21 gezondheids controles, voltooide een neuropsycologische batterij. Verder werd hun stemming 3 x daags gemeten als ook na elk cannabis gebruik over een periode van 4 weken.

De resultaten tonen aan dat zowel cannabisgebruik en bipolaire stoornissen met een zekere mate van cognitieve stoornissen waren verbondengeen significante verschillen toonde tussen de twee groepen die beiden een bipolaire stoornis hebbenzodat er geen verwijzing naar additieve negatieve effecten van de bipolaire stoornis en cannabis gebruik is op geestelijke prestaties. Ook ervaren patiënten met bipolaire stoornissen die cannabis gebruikte, hadden substantiële verbetering van de stemming.

ncbiSagar KA, Dahlgren MK, Racine MT, Dreman MW, Olson DP, Gruber SA. Joint Effects: A Pilot Investigation of the Impact of Bipolar Disorder and Marijuana Use on Cognitive Function and Mood. PLoS One 2016;11(6):e0157060.


rugWetenschap/mens: Geïnhaleerde cannabis vermindert neuropathische pijn bij patiënten met ruggengraatletsel

 

Inhalatie van cannabis door een verdamper verminderde pijn bij 42 patiënten, die lijden aan neuropatische pijn gerelateerd aan letsel of ziekte van de ruggegraat. Dit is het resultaat van een placebo gecontroleerde studie door onderzoekers van de University of California, VS, gepubliceerd in de Journal of Pain. Na het verkrijgen van basisgegevens, ondergingen deelnemers een gestandaardiseerde procedure voor inademen van 4 pufjes met gevaporiseerde cannabis  of met placebo, 2.9%, of 6.7% THC in drie aparte gevallen. Een tweede dosering gebeurde 3 uur later, deelnemers kozen om 4 tot 8 x pufjes te inhaleren.

Met behulp van een 11-punts numerieke pijn intensiteit beoordelingsschaal, demonstreerde wetenschappers een belangrijke pijnstillende reactie door gevaporiseerde cannabis. Psychoactieve en subjectieve effecten waren dosis afhankelijk. De twee actieve doses verschillen niet aanzienlijk van elkaar in termen van pijnstillende potentie. Auteurs concludeerden dat “deze studie  overweging ondersteunt van toekomstig onderzoek dat langere duur studies die weken tot maanden omvatten,  om te evalueren wat de werkzaamheid van medicinale cannabis bij patiënten met centrale neuropatische pijn is.”

ncbiWilsey B, Marcotte TD, Deutsch R, Zhao H, Prasad H, Phan A. An Exploratory Human Laboratory Experiment Evaluating Vaporized Cannabis in the Treatment of Neuropathic Pain from Spinal Cord Injury and Disease. J Pain. 2016 Jun 7. [in press]


Nieuws in het kort


dayaChili: Seminar over medicinale cannabis
Op 29 en 30 Augustus organiseren Stichting Daya en Medicinale Cannabis Gebruikers van Arica een seminar over het medicinaal gebruik van cannabis.
Meer informatie


Wetenschap: CBD kan door Simulated Gastric Fluid (SGF) worden omgezet tot THC
Bij Simulated Gastric Fluid (SGF) werd CBD omgezet naar delta-9-THC en delta-8-THC.
Pace Analytical Services, Oakdale, USA.
Merrick J, et al. Cannabis and Cannabinoid Research 2016;1(1):102-112.


Wetenschap/Dier: CBD heeft geen psychoactieve effecten, maar kan toch het effect van THC versterken
In een studie met rhesus apen CBD (cannabidiol) tot een dosis van 17.8 mg/kg lichaam gewicht had geen effect gehad op de CB1 receptor, maar verhoogd de werking van THC. Auteurs suggereren dat CBD agonisme op de 5-HT1A receptor ” de CB1 receptor-gemedieerde effecten van delta-9-THC verbetert.”
De Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio, USA.
McMahon LR, et al. Drug Alcohol Depend. 2016 Jun 3. [in press]


USA: Cannabis gebruik bij jongeren nam de afgelopen 20 jaar af

Volgens gegevens van de Centers for Disease Control daalde het aantal jongeren die ooit cannabis hebben gebruikt  van naar schatting 43% in 1995 tot iets minder dan 39% in 2015. Het percentage van adolescenten, die ten minste eenmaal in de afgelopen 30 dagen cannabis had gebruikt was ook gedaald van 25% tot iets minder dan 22%.
Report
Table


USA: Het gebruik van cannabis bij jongeren is afgenomen in Colorado 
Het gebruik van cannabis door middelbare scholieren uit Colorado is licht gedaald sinds de staat eerst recreatief cannabisgebruik voor volwassenen toe stond, toonde een nieuwe enquête. De halfjaarlijkse peiling door de Colorado Department of Public Health en Environment toonde dat 21.2% van de Colorado high school studenten, ondervraagde in 2015 cannabis hadden gebruikt tijdens de voorafgaande 30 dagen ten op zichte van 22% in 2011,  het jaar daarvoor, stemde kiezers voor recreatief cannabis gebruik door volwassenen van 21 en ouder.
reutersReuters of 20 June 2016


vezelhennepMacedonia: De media kondigde de legalisatie van medische cannabis aan, in feite is het alleen vezel hennep
Cannabis-afgeleide geneesmiddelen werden 13 juni legaal in Macedonië  dit had de media aangekondigd met deze titel door Macedonië’s Bureau voor geneesmiddelen Marija Darkovska-Serafimovska. Alleen producten die minder dan 0,2% THC bevatten zijn beschikbaar, zoals hennep of Cannabidiol (CBD) in apotheken. Hennep vezels of  THC industriële hennep met minder dan 0,2% die door boeren in veel landen van de Europese Unie worden geteeld.
Euractiv.com of 14 June 2016


Wetenschap: Activatie van de CB2 receptor kan obesitas verminderen

Uit een analyse met 501 Italiaanse kinderen blijkt dat een gen variant met een minder functionele CB2-receptor is geassocieerd met een hogere mate van overgewicht. Activering van CB2 receptor met een synthetische cannabinoïde (JWH-133) verlaagd de ontsteking gekoppeld aan overgewicht en vet opslag.

De tweede Universiteit van Napels, Italië.

ncbiRossi F, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2016 Jun 13 [in press]


glauWetenschap/Dier: De endocannabinoide 2-AG kan intra oculaire druk (glaucoom) verminderen
Bij experimenten met muizen resulteerden de blokkering van de afbraak van 2-AG (2-Arachidonoyl glycerol) als gevolg van een stagnatie van MAGL (Mono acyl glycerol lipase) in een daling van intraoculaire druk (glaucoom). De auteurs concludeerden dat “de ontwikkeling van een geoptimaliseerde MAGL blocker een therapeutische mogelijkheid is voor behandeling van glaucoom.”.

Afdeling psychologische en hersenen wetenschappen, Universiteit van Indiana, Bloomington, Verenigde Staten.
ncbiMiller S, et al. Invest Ophthalmol Vis Sci 2016;57(7):3287-3296.


astmaWetenschap/dier: Activering van de CB1 receptor kan hyperreactiviteit van de luchtwegen verminderen 
Nieuw onderzoek op ratten suggereert dat de activering van de CB1 receptor de hyper gevoeligheid van vagale C vezels in de longen onderdrukken kunnen, die was veroorzaakt door  reactive oxygen species (ROS). Deze verminderde hypersensitiviteit kan resulteren in een verminderde hyperreactiviteit van de luchtwegen.
National Chung-Hsing University, Taichung, Taiwan.
ncbiYeh CM, et al. Pulm Pharmacol Ther. 2016 Jun 18. [in press]


Wetenschap/dier: Anandamide kan neuropatische pijn in het ruggenmerg  verminderen door de activering van de CB2 receptoren 
De blokkade van de FAAH (fatty acid amide Hydrolase) verhoogd het niveau van anandamide en Palmitoylethanolamid in het zenuwstelsel vloeistof, wat in de vermindering van pijn resulteerde. De auteurs gaan ervan uit dat anandamide “de receptoren CB2, GPR55 en GPR18, welke waarschijnlijk nieuwe cannabinoïde receptoren vertegenwoordigen”, activeren.
Poolse academie voor wetenschappen, Krakow, Poland.
ncbiMalek N, et al. Pharmacol Res. 2016 Jun 17. [in press]


Wetenschap/dier: Activering van de cannabinoïde receptoren kan voordelig zijn bij de ziekte van Parkinson
Onderzoek met muizen met de ziekte van Parkinson toonde dat endocannabinoïden mogelijk voordelige effecten kunnen hebben bij deze ziekte, bemiddeld door de Cannabinoïde  receptoren.
Universieit van Navarra, Pamplona, Spanje.
ncbiCelorrio M, et al. Brain Behav Immun. 2016 Jun 15. [in press]


Wetenschap/dier: Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij patiënten met tremor
In een studie met ratten die lijden aan motorische en cognitieve tekortkomingen, had een synthetische cannabinoïde (WIN 55,212-2) voordeel. Auteurs schreven dat een stof die  cannabinoïdereceptoren activeert, ” een mogelijke zenuw beschermende stof zou zijn voor de behandeling van patiënten met tremor, die geestelijke disfuncties tonen”.

Kerman University of Medical Sciences, Iran.
ncbiAbbassian H, et al. Physiol Behav. 2016 Jun 15. [in press]


Wetenschap/dier: Mogelijke strategieën om de ontwikkeling van tolerantie door cannabinoïden te verminderen 
Onderzoekers onderzochten bij muizen manieren om de ontwikkeling van tolerantie van cannabinoïden te verminderen. De resultaten laten zien dat er een functionele relatie tussen autophagy, receptor signalering en dierlijk gedrag, gereguleerd door psychoactieve drugs.  Autophagy is een proces in de cellen, waar celbestanddelen  worden afgebroken en gerecycled.

Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, USA.
ncbiKuramoto K, et al. Autophagy. 2016 Jun 15. [in press]


nootWetenschap: Nootmuskaat remt endocannabinoïde afbraak
Nootmuskaat extracten remde de activiteit van het enzym FAAH (fatty acid amide hydrolase) en MAGL (monoacylglycerol lipase), die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de endocannabinoiden anandamide en 2-AG. Zo kan nootmuskaat  endocannabinoïde concentraties, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor hun psychoactieve effecten verhogen.
College of Pharmacy, Chicago State Universiteit, USA.
ncbiEl-Alfy AT, et al. Pharm Biol. 2016 Jun 14:1-6. [in press]


joiWetenschap/mens: THC in adem kan worden gebruikt voor het detecteren van recent cannabis gebruik
Bij 13 mensen die een joint (cannabissigaret) rookte, was de THC-concentratie in de adem na het roken verhoogd en bleef aantoonbaar voor langer dan 3 uur. Alleen THC is aangetoond en geen stofwisselingsproducten.

Department of Laboratory Medicine, Gentse Unitversiteits Ziekenhuis, België
ncbiCoucke L, et al. Clin Biochem. 2016 Jun 8. [in press]

 bron: PGMCG.NL 

IACM-Berichten van 02 April 2016

 

Op 9 maart, heeft het Gerecht in Duisburg Lars. S., Die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, vrijgesproken voor de illegale teelt van cannabis. Hij heeft al een aantal jaren een uitzonderingspositie, met toestemming van het Federaal Instituut voor drugs en medische hulpmiddelen, die ressorteert onder het ministerie van Volksgezondheid, voor de aankoop van cannabis uit de apotheek, omdat andere middelen onvoldoende effectief werkzaam zijn. De rechtbank verklaarde dat de verdachte, cannabis uit de apotheek, waarvan de kosten in Duitsland ongeveer 15 tot 20 EURo per gram zijn, zich de noodzakelijke omvang niet kan veroorloven en daarom had hij geen alternatief als zelf-teelt. Bij huisonderzoek werd een totaal van ongeveer 450 gram cannabis in beslag genomen.

Bij een andere zaak op 10 maart voor de rechtbank in Karlsruhe tegen Matthias S., (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) die lijdt aan ADHD, ging het om ongeveer 900 gram. Ook hier vond de rechtbank het een gerechtvaardigde noodsituatie. In beide gevallen, stemde de officieren van justitie in met dit oordeel.

De federale overheid is van plan dit jaar de wet te veranderen, zodat de zorgverzekeraars zal worden verplicht om de kosten van de behandeling te vergoeden met cannabis, Sativex, dronabinol en nabilone, wanneer andere behandelmethoden niet voldoende effectief zijn of met sterke bijwerkingen zijn verbonden. Ze willen zo bereiken, dat zelf-teelt van cannabis door de patiënten niet nodig is.

 

Een op cannabis gebaseerd geneesmiddel heeft in een klinische studie met succes een zeldzame vorm van ernstige epilepsie behandeld. De studie met Epidiolex bij het Dravet syndroom is de eerste van vier fase III studies bij epilepsie, waarvan de resultaten dit jaar worden verwacht. Het farmaceutische bedrijf GW Pharmaceuticals hoopt de therapeutische voordelen van cannabidiol, de belangrijkste cannabinoïde in Epidiolex te kunnen bevestigen.

GW zei op 14 maart dat uit de studie met 120 patiënten was gebleken, dat patiënten onder Epidiolex een gemiddelde verlaging van de maandelijkse aanvallen zou hebben met 39%, vergeleken met een vermindering van 13% bij patiënten die werden behandeld met een placebo. Het verschil was statistisch zeer significant, en het optimisme voor de toekomst van het geneesmiddel heeft geleid tot een stijging van de koers van het aandeel van GW tot 125%. Er is momenteel geen goedgekeurde behandeling voor het Dravet syndroom. Epidiolex die wordt toegediend als een kindvriendelijke stroop wordt ook getest in Fase III studies voor een andere zeldzame vorm van epilepsie, het Lennox-Gastaut syndroom. De resultaten worden later dit jaar verwacht.


Press release by GW Pharmaceuticals of 14 March 2016

Reuters of 14 March 2016

 

VS: Virginia staat cannabis olie toe voor de behandeling van kinderen met epilepsie
De wetgever van Virginia heeft een wetsvoorstel aangenomen, dat de productie en het gebruik van cannabis olie voor patiënten met epilepsie zou toestaan. De wet werd unaniem aangenomen door beide kamers. Voor andere doeleinden, blijft cannabis illegaal.
UPI of 10 March 2016

Tsjechië: Conferentie over cannabis en Wetenschap
Op 18 april 2016 is op de Mendel Universteit in Brno een conferentie over cannabis en wetenschap. Sprekers zijn onder meer Lumir Hanuš, Alexandra Sulcova, Oliver Kayser en Mikael Kowal. Voor meer informatie en inschrijving kunt u schrijven naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zwitserland: Conferentie over cannabis als medicijn
De SACM (Schweizer Arbeitsgruppe für Cannabinoide in der Medizin) heeft op 12 november 2016 te Bern hun volgende bijeenkomst. Sprekers zijn onder andere Ethan Russo, Arno Hazekamp, Stephen Wright, Joachim Nadstawek, Guillermo Velasco, Eva Milz, Markus Leweke, Ilya Reznik, Peter und Rudolf Brenneisen.
More information

VS: Klinische Conferentie over Cannabis Therapie
Patients Out of Time viert zijn 20ste verjaardag en is vanaf april 14-16 Baltimore gastheer van de 10e Nationale Klinische Conferentie over Cannabis Therapie. Het thema van de conferentie is “Cannabis: een botanische drug.”
Meer Informatie programma, tentoonstelling en registratie.

VN: Een vertegenwoordiger uit Canada kreeg na toespraak groot applaus, op een VN-conferentie over verdovende middelen
De nieuwe liberale regering signaleerde medio maart, tijdens haar eerste verschijning op de wereldwijde anti-narcotica bijeenkomst, dat er verandering moet komen in de filosofie over de oorlog tegen drugs, het bevorderen van schade beperkingen en hun plan te presenteren om cannabis te legaliseren. Na haar toespraak op de conferentie van de Anesthesie Commissie in Wenen kreeg Hilary Geller van het ministerie van Volksgezondheid een lange staande ovatie van het publiek wat bestond uit gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties.
National Post of 16 March 2016

Wetenschap/Mens: Studie-overzicht toont aan dat cannabis weinig tot matige invloed heeft bij verkeersongevallen
Uit een overzicht van studies gepubliceerd tussen 1982 en 2010, waarin de relatie tussen cannabisgebruik en verkeersongevallen onderzocht werd, bleek dat acuut cannabis gebruik is geassocieerd met een statistisch significante toename van ongevalsrisico bij motorvoertuigen. Afhankelijk van het wiskundig model was er een stijging met 36% of 22%. De auteurs schreven dat deze “toename van lage tot gemiddelde omvang is.”
Ragnar Frisch Centre for Economic Research, Oslo, Noorwegen.
Rogeberg O, et al. Addiction. 2016 Feb 16. [in press]

Wetenschap/Dier: De opname van suiker in de hersencellen wordt versterkt door CB2-receptoren 
In cellen en delen van de hersenen bij muizen verhoogde de stimulering van de CB2 receptor, de opname van glucose in astrocyten en neuronen. De auteurs schreven dat hun onderzoek “een therapeutisch belang” in cannabinoïden, die de CB2 receptor activeren, als potentiëel middel zien tegen ziekten met een afname van de hersenfunctie, zoals de ziekte van Alzheimer.
Centrum voor Neurowetenschappen en Celbiologie van Coimbra, Universiteit van Coimbra, Portugal.
Köfalvi A, et al. Neuropharmacology. 2016 Mar 11. [in press]

Wetenschap/Mens: Regelmatig cannabisgebruik halveert bijna het metabool syndroom bij patiënten met een psychose
In een onderzoek gebaseerd op 1813 volwassenen met psychische stoornissen, werd cannabis vaker geassocieerd met een vermindering van het metabool syndroom met 44% (OR = 0,56). Het metabool syndroom bestaat uit ten minste 3 van de 5 van de volgende veranderingen in de gezondheidszorg: centrale obesitas (zwaarlijvigheid in de buikstreek), verhoogde bloeddruk, verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk triglyceriden en lage HDL-niveaus.
Instituut voor Psychiatrie en Klinische Neurowetenschappen, Universiteit van Western Australia, Perth, Australië.
Waterreus A, et al. Psychol Med. 2016 Mar 11:1-12. [in press]

Wetenschap/Dier: Een afgeleide van een Spinnengif geeft zijn pijnstillende eigenschappen door activering van opiaat en cannabinoïde-receptoren
De synthetische peptide Pn PP-19 dat soortgelijk is aan spinnengif Pn Tx2-6, verminderd pijn bij ratten en dit effect werd gemedieerd door CB1 en opiaatreceptoren.
Vakgroep Biochemie en Immunologie, de Federale Universiteit van Minas Gerais, Belo Horizonte, Brazilië.
Freitas AC, et al. Br J Pharmacol. 2016 Mar 7. [in press]

Wetenschap/Dier: Een afgeleide van curcumine beschermt tegen leverfibrose door het beïnvloeden van de cannabinoïde-receptor-dichtheid
C66, een stabiel derivaat van curcumine. beschermt tegen levercirrose, die werd veroorzaakt door een chemische stof (CC 14, koolstoftetrachloride), het verminderd het aantal CB1 receptoren en verhoogt het aantal CB2 receptoren.
Eerste ziekenhuis van de Medische Universiteit van Wenzhou, China.
Huang SS, et al. EUR J Pharmacol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabinoïden verminderen overactieve blaas
Bij vrouwelijke ratten met een overactieve blaas, verbeterd een synthetische cannabinoïde (CP55,940) die ongeveer het zelfde werkt als THC, de blaasfunctie en dit effect werd gemedieerd door zowel de CB1 en CB2 receptoren. De auteurs schreven dat deze cannabinoïde “een effectieve behandeling kan worden voor patiënten met symptomen van de onderste overactieve urinewegen”.
Leicester Royal Infirmary, Universiteit van Leicester, UK
Bakali E, et al. Int Urogynecol J. 2016 Mar 4. [in press]

Wetenschap/Dier: THC kan nuttig zijn voor de behandeling van een HIV-infectie door het moduleren van het immuunsysteem
In Een HIV-apen-model met makaken, die geïnfecteerd was met het SIV virus ïnduceerde THC een aantal nuttige effecten bij de ziekte. Bijvoorbeeld blokkeerde het de activatie en proliferatie van CD8 + T-cellen. CD8 + T-cellen worden ook wel cytotoxische T-cellen en killer T-cellen genoemd. De auteurs schreven dat hun onderzoek “een potentieel voor gerichte immunomodulatie bij HIV-infectie” suggereert.
National Primate Research Center, Covington, USA.
Kumar V, et al. J Virol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: THC kan de pijnstillende effecten van opiaten verhogen zonder toenemende afhankelijkheid
In een studie met vier 4 apen was een combinatie van morfine en THC effectief bij het verminderen van pijn, dan morfine alleen. De auteurs schreven dat “THC sommige (pijnbestrijding, tolerantie), maar niet alle (afhankelijkheid) effecten van morfine versterkt“.
Centrum voor Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Texas, US
Gerak LR, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabinoïden, die CB2-receptoren activeren, kunnen bij botkanker de pijn verlichten 
Bij vrouwelijke ratten, verminderde een synthetische cannabinoïde (JWH-015) dat alleen de CB2 receptor activeert, botkanker pijn.
Affiliated Drum Tower ziekenhuis van Medical College van de Universiteit van Nanjing, China.
Lu C, et al. Cell Mol Neurobiol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: Endocannabinoïden tonen anti-metastasen en anti-invasieve effecten bij kanker
Bij muizen verminderde de blokkade van het enzym (FAAH), dat verantwoordelijk is voor de afbraak van verscheidene endocannabinoïden, dosis afhankelijke metastasen bij longkanker. In de weefsels van dieren voorkomen die blokkers (AA-5HT, URB597) ook de verspreiding van de kanker in aangrenzend weefsel.
Instituut voor Toxicologie en Farmacologie, Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Rostock, Duitsland.
Winkler K, et al. Oncotarget. 2016 Feb 22. [in press]

bron: pgmcg.nl

IACM-bulletin van 23-01-2016

Wetenschap / Mens: patiënten met migraine kunnen volgens eenobservationele studie baat hebben met het gebruik van cannabis

Door het medisch gebruik van cannabis kan de frequentie van migraine  worden verminderd volgens onderzoek door wetenschappers van het Instituut voor Klinische Farmacie aan de Universiteit van Colorado in Aurora en andere medische instellingen van Colorado.  Zij voerden een retrospectieve analyse met fiches van 121 volwassenen met een primaire migraine hoofdpijn diagnose, wanneer een migraine behandeling of profylaxe van cannabis was aanbevolen door een arts van januari 2010 tot september 2014, en die later nog een keer de arts hadden bezocht.

De migraine aanvallen nam door cannabis met een gemiddelde van 10,4 tot 4,6 per maand af. De meeste patiënten gebruikte dagelik meer dan één vorm van cannabis en  ter voorkoming van migraineaanvallen. Positieve effecten werden gerapporteerd door 48 patiënten (39,7%), waarbij het meest voorkomende effect de daling van migraine, het aantal aanvallen (24 patiënten [19,8%]) en verminderde migraine-aanvallen (14 patiënten [11,6%]) was.

Rhyne DN, Anderson SL, Gedde M, Borgelt LM. Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population. Pharmacotherapy, 9. Januar 2015 [ImDruck]


koudWetenschap / Mens: Cannabis olie kan helpen bij de behandeling van de symptomen bij de ziekte vanAlzheimer

Waanvoorstellingen, agressieprikkelbaarheid en andere symptomen bij dementie kunnen worden verlaagd door het gebruik van cannabisolie. Dat schrijven de onderzoekers van het Abarbanel Medisch Centrum in Bat-Yam en de Sackler Faculteit der Geneeskundevan de Universiteit van Tel Aviv (Israël) in het Journal of Alzheimer’s DiseaseElf patiënten met de ziekte van Alzheimer werden  in een open 4 weken durendeprospectieve studie opgenomen.

Tien patiënten voltooiden het onderzoekEr waren aanzienlijk verminderde waarden in de algemeen klinische indruk (6,5 na 5,7) en de Neuropsychiatrische Inventorygevonden ( 12,8 na 44,4). Er waren reducties in de volgende aspecten:waanvoorstellingen, onrust / agressie, prikkelbaarheid, lusteloosheid, slaapproblemenen stress voor de zorgverleners. De auteurs concludeerden dat de toevoeging vancannabisolie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer een veilige en veelbelovendebehandeling optie kan zijn

Shelef A, Barak Y, Berger U, Paleacu D, Tadger S, Plopsky I, Baruch Y. Safety and Efficacy of Medical Cannabis Oil for Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia: An-Open Label, Add-On, Pilot Study. J Alzheimers Dis, 12. Januar 2016 [Im Druck]


Wetenschap / Mens: Cannabis verminderd neuropathische pijn bij patiënten met multiple sclerose in een open studie

 

Een behandeling met het cannabisextract Sativex resulteerde in een vermindering van de pijn bij patiënten met multiple scleroseDit is een gevolg van het onderzoek van deIRCCS Centro Neurolesi Bonino Pulejo” in Messina (Italië). Wetenschappers hebben20 MS-patiënten (10 met en 10 zonder neuropathische pijn) in de studieZij gingen doorvoor en na een 4-weekse behandeling met Sativexeen specifieke klinische enneurofysiologische evaluatie.
 
Een maand lang medicatie bij MS-patiënten met neuropathische pijn, verminderde de pijn aanzienlijk, de hoeveelheid pijn en een betere kwaliteit van leven. Interessant, gingen deze effecten gepaard met specifieke veranderingen in de communicatie van zenuwcellenDe auteurs concludeerden dat de gegevens suggereren dat Sativex  MS-gerelateerde neuropathische pijn effectief kan verbeterenmogelijk door het effect van specifieke corticale wegen”.

Russo M, Naro A, Leo A, Sessa E, D’Aleo G, Bramanti P, Calabrò RS. Evaluating Sativex® in Neuropathic Pain Management: A Clinical and Neurophysiological Assessment in Multiple Sclerosis. Pain Med, 13. Januar 2016 [Im Druck]


Wetenschap / Frankrijk: Een FAAH remmer veroorzaakte de dood van een man in een Fase I studie

Johnson & Johnson hebben internationale studies met de experimentele inhoud BIA 10-2474 van het Portugese farmaceutische bedrijf Bial onderbroken, hun Fase I studie met gezonde vrijwilligers in Frankrijk resulteerde in een hersendood en verblijf in het ziekenhuis bij 5 andere deelnemers. Franse ambtenaren hebben de Bial studie waar 90 mensen deel aan namen, die een dosis van het geneesmiddel in hadden genomen  afgesloten, die bij stemming en angststoornissen en bewegingsstoornissen geassocieerd met neurologische aandoeningen invloed had. BIA 10-2474 is een FAAH remmer. Deze synthetische modulatoren van het endocannabinoïdensysteem de activiteit van FAAH (vetzure amide), dat verantwoordelijk is voor de afbraak van endocannabinoidanandamide (AEA, arachidonylethanolamide) remt, waardoor de concentratie te verhogen tot het endocannabinoïdensysteem stimuleren.

“FAAH is verantwoordelijk voor de afbraak van vele andere vetzuren,” zei Dr. Franjo Grotenhermen, Managing Director van de IACM. “Het verhoogt niet alleen de concentratie van anandamide, maar ook concentraties van andere vetzuuramiden. Het werkingsmechanisme verschilt van dat van THC, dat bindt aan de cannabinoïde receptoren. Synthetische Modulators van het endocannabinoïde systeem verschilt van cannabinoïden of cannabis met betrekking tot hun mogelijke bijwerkingen. “” Zonder adequate informatie, is het onmogelijk elke realistische theorie te ontwikkelen met betrekking tot de oorzaken van de toxiciteit, “zei Dr Daniele Plomelli, hoogleraar anatomie en neurobiologie aan de Universiteit van Californië. “Verschillende structureel verschillende FAAH-remmers werden getest eerder 1 klinische fase studies over de veiligheid bij de mens in de streng. Deze omvatten stoffen van Sanofi, Pfizer, Merck, Johnson en Johnson en anderen. Al deze FAAH remmers bleken bij mensen veilig. ‘

Reuters vom 21. Januar 2016

Pressemitteilung von Cannabis and Cannabinoid Research vom 19. Januar 2016


Nieuws in het kort

mexicoweedMexico: Een wetsvoorstel over medicinale cannabiszal passeren op het Congres in mei

Een wetsvoorstel dat het medisch gebruik van cannabis zou toestaan, moeten door het Mexicaanse Congres in mei worden aangenomen. Er is steun van diverse partijenen er waren eenaantal publieke discussies over cannabis, wat de wetgever zou hebben overtuigd,verklaarde de senator van de regerende partijdie de wet had voorgesteld.
Reuters vom 21. Januar 2016

IACM Medical Cannabis Declaration

Om te adverteren voor de Medical Cannabis Declaration, wordt een korte film voor de Website van Medical Cannabis Declaration gemaakt, waarin een aantal patiënten over hun ervaringen zullen spreken en wat op Cannabis-gebaseerde medicijnen voor hun betekenen, Experts en artsen leveren informatie voor de wetenschap als ook mensen  uit vele landen in hun moedertaal „ja tot  Cannabis als Medicijn“ zullen zeggen. Als jij uit  Oost Europa, Azië of Afrika komt en deze zin in je moedertaal wil zien in de film, contacteer ons dan a.u.b.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


 

Wetenschap / Mens: tabak en alcohol wordt over het algemeen meer gebruikt als cannabis 

Uit een studie met 2835 leerlingen van de 12e klas bleek dat alcohol hetmeest gebruikte ismet de meerderheid van de deelnemers die meerdere substanties gebruikte, gebruikte men meer alcohol als tabak en cannabis.
Instituut voor Gezondheid en KinesiologieA & M University of Texas, USA.

Barry AE, et al. J Sch Health 2016;86(1):31-8.


Wetenschap / Mens: Geen effect van cannabisgebruik op de intelligentie van jongeren volgens een tweelingen-studie

Het doel van een nieuwe studie was om de relatie tussen cannabisgebruik enveranderingen in de intellectuele prestaties aan te tonen. In twee studies op lange termijn van adolescente tweelingen, één met 789 en een andere met 2277 deelnemers.Er waren gestandaardiseerde methode voor het meten van intelligentie in de leeftijd van9 en 12 jaar voor het begin van het onderzoek en cannabisgebruik en gebruikte weer dezelfde norm tussen de 17 tot 20 jaar oud. De auteurs van de resultatenconcludeerden dat “bewijs van onze twee cohorten suggereren dat de waargenomenafname in gemeten IQ geen direct gevolg is aan gebruik van cannabis, maar eerdervanwege erfelijke factoren, die zowel door cannabis inbreng alsmede voor lageintellectuele prestaties gelden .
Department of PsychologyUniversity of Southern CaliforniaLos Angeles, USA.
Jackson NJ, et al. Proc Natl Acad Sci U S A, 19. Januar 2016 [Im Druck]


vapoWetenschap / Mens: verdamping van cannabisbestanddelen is een effectieve toediening van cannabis

De effectiviteit van vier verdampers werden getest (VolcanoMedicPlenty verdamperArizer Solo en DaVinci Vaporizer). De effectiviteit van decarboxylatie was uitstekend THC (97%) enCBD  (94%).

De auteurs concludeerden dat “temperatuur gecontroleerde, elelektrisch aangedrevenverdampers,  inactieve zure cannabinoïden door decarboxylering  effectief omzetten inde corresponderende neutraleactieve cannabinoïden.
Institute for Clinical ResearchUniversiteit van BernZwitserland.

Lanz C, et al. PLoS One 2016;11(1):e0147286


Wetenschap / Dier: Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij dewerking van resveratrol

Resveratrol is een natuurlijke fenol dat wordt gevonden in verschillende planten, met inbegrip van grapefruits, bosbessen, frambozen en moerbeienHet kan bruikbaar zijn bijhartziekten en kankerDe onderzoekers bevonden dat resveratrol werkt op hetendocannabinoïdensysteemwaaronder activering van de CB1 receptor.
Faculteit FarmacieUniversiteit van Medische Wetenschappen in TeheranIran.
Hassanzadeh P, et al. Psychopharmacology (Berl), 18. Januar 2016 [Im Druck]


Wetenschap / Mens: Geen verband tussen cannabisgebruik enangststoornissen

Resultaten van een groot 3-jarig prospectieve studie met behulp van gegevens van de National Epidemiologische Survey on Alcohol and Related Conditions (NESARC) suggereert de USA “dat het gebruik van cannabis en cannabisgebruikers aandoeningenniet worden geassocieerd met een toename in gevallen van de meesteangststoornissen isen vice versade meeste angststoornissen niet met een toenamevan cannabis of cannabisgebruikers aandoeningen.

Universiteit van ArielIsraël.

Feingold D, et al. EUR Neuropsychopharmacol, 29. Dezember 2015 [im Druck]


Wetenschap / CellenTHC toont antikanker effecten bij acute leukemie

De werkzaamheid van THC werd onderzocht in verscheidene leukemie cellijnen.Significante antikanker effecten zijn waargenomen in een kleine groep gevallen - vooralleukemiecellen met lymfoïde oorsprong of acute myeloïde leukemie cellen die lymfoide markerenDe inductie van apoptose (geprogrammeerde celdoodwordt gemedieerd door de CB1 en CB2 receptor.
Universitaire Ziekenhuizen van TübingenDuitsland.
Kampa-Schittenhelm KM, et al. BMC Cancer 2016;16(1):25.


psychosesWetenschap / MensGeen verband tussencannabisgebruik en angst of depressie

In een lange termijn studie met 8598 Zweedse mannen en vrouwen tussen de 20 en 64 jaarwas er geen Longitudinalerelatie tussen cannabisgebruik en het ontstaan van een depressie / angst of tussen depressie / angst en het later gebruik van cannabis.”
Karolinska InstituteStockholm, Zweden .

Danielsson AK, et al. J Affect Disord 2015;193:103-108


Wetenschap / Dier: Cannabidiol kan helpen bij ontsteking van de hartspier

Myocarditis (ontsteking van de hartspier) is een veel voorkomende oorzaak van hartfalen en plotselinge hartdood bij jonge volwassenen en adolescentenIn een muismodel met myocarditis bleek CBD (cannabidiol) zo nuttigDe auteurs schreven dat deze cannabinoide een veelbelovende nieuwe behandeling van autoimmunemyocarditis en andere auto-immuunziektenevenals orgaantransplantaties kan zijn.” 
Nationaal Instituut voor Alcohol Abuse and AlcoholismBethesda, USA.

Lee WS, et al. Mol Med, 8. Januar 2016 [im Druck]

bron: PGMCG.NL

Cannabinoïden effectief bij leverkanker

shutterstock_230578153

Hoop voor mensen die aan een ernstige vorm van leverkanker lijden: hepatocellulair carcinoom (HCC), een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door hepatitis of alcoholmisbruik. In China hebben onderzoekers vastgesteld dat (synthetische) cannabinoïden een alternatieve en wellicht meer effectieve behandeling zijn!

Hepatitis en alcoholmisbruik

shutterstock_41587519 [foto: Sebastian Kaulitzki/ Shutterstock.com]

Dat het juist Chinese onderzoekers zijn die met deze kankervorm bezig zijn, is geen verrassing. In dat land komt hepatitis B en C nog vaak voor, terwijl het in de westerse wereld door vaccinaties zeldzamer is. Maar in onze contreien kan deze zeer agressieve leverkanker wel veroorzaakt worden door alcoholmisbruik en auto-immuunziekte. Over het algemeen zijn mannen van boven de vijftig jaar de meest voorkomende groep waarin hepatocellulair carcinoom (HCC) voorkomt.

Cannabinoïden

In het onlangs gepubliceerde wetenschappelijke onderzoek van 2 universiteiten en een laboratorium in Guangdong stellen de onderzoekers dat cannabinoïdenvan de wietplant wel eens een nieuwe behandelingswijze kunnen zijn voor 1 van de dodelijkste vormen van leverkanker. Ongeveer 75% van alle leverkanker-gevallen betreft HCC. In tegenstelling tot andere vormen van leverkanker blijft HCC uitsluitend in de lever zelf actief en zorgt het voor littekenvorming in het orgaan.

Op dit moment zijn er slechts enkele effectieve behandelmethoden binnen de farmaceutische wereld, maar volgens dit Chinese onderzoek is een aanpak met cannabinoïden wellicht een beter alternatief. Weliswaar gebruikten de Chinezen een synthetische variant – WIN55, 212‑2 geheten – maar zelfs die remde de groei af van de hepatocellulair carcinoom tumoren, wat leidde tot een gezondere lever en celcyclus.

Nieuwe therapie

Conclusie van het onderzoek: “Deze resultaten suggereren dat cannabinoïden-receptoren agonisten (agonist = een signaalmolecuul dat bij binding aan een receptor een biologisch proces activeert, red.) – inclusief WIN – wellicht gezien kunnen worden als een nieuwe therapie voor de behandeling van HCC.”

Dat is voor ons natuurlijk geen verrassing. Eerder al hebben leverkankerpatiënten getuigt van de effectiviteit van cannabis (de echte, in de vorm van wietolie bijvoorbeeld). Neem dit bijzondere verhaal van Michael Cutler, die te horen kreeg dat hij terminale leverkanker had maar zichzelf wist te genezen met wiet:

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

bron: rollingstoned.nl

IACM-bulletin van 13 december 2015/Medicinaal Cannabis Nieuws

Wetenschap/Mens: In een grote klinische studie verlaagd een CBD extract  bij ongeveer de helft van de kinderen met epilepsie de frequentie van aanvallen met ten minste 50 procent

Drie studies werden gepresenteerd op het 69e jaarlijkse congres van de American Epilepsy Society in Philadelphia, ze onderstrepen de effectiviteit en veiligheid van Epidiolex, een cannabis extract van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals, de cannabidiol (CBD). Het grootste CBD onderzoek presenteerde gegevens uit een open onderzoek met Epidiolex bij 16 centra in de Verenigde Staten. De studie omvatte 261 mensen, voornamelijk kinderen, die aan ernstige epilepsie lijden en die niet adequaat reageren op andere behandelmethoden. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was elf jaar. Over een periode van twaalf weken, ontvingen tijdens de studie deelnemers, Epidiolex in geleidelijk toenemende doses. In alle gevallen werd Epidiolex toegediend naast de recente medicatie.

Na drie maanden behandeling, werd de frequentie van aanvallen bij alle deelnemers aan de mediane verlaagd met 45%. Ongeveer de helft (47%) van de deelnemers ervaren een vermindering van de frequentie van aanvallen met 50% of meer en 9% van de patiënten is aanvalsvrij. Bij specifieke groepen patiënten, patiënten met het Dravet syndroom, was een vermindering van de aanvallen van 62% en 13% waren aanvalsvrij.Patiënten met Lennox-Gastaut syndroom ervaren een vermindering van de aanvallen van 71%.

Bij meer dan 10% van de deelnemers waren sterke bijwerkingen,

waarvan de meest voorkomende slaperigheid, diarree en uitputting waren, die leidden tot stopzetting van de behandeling bij 4% van de patiënten.

Science Daily of 7 December 2015.

Australië: De regering ontwikkelde een nationaal model voor de regulering van de teelt van cannabis voor medische doeleinden


De Australische regering heeft aangekondigd dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een nationaal consistent vergunningensysteem die gecontroleerde teelt van cannabis voor medische of wetenschappelijke doeleinden kan regelen. Zoals gemeld door de minister van Volksgezondheid Sussan Ley voert de eliminatie van de noodzaak uit, dat de staten en gebieden individuele landbouw regelingen ontwikkeld voor een ​​consistente regelgeving voor telers in het hele land.

De beslissing werd vorige maand genomen na overleg met de regeringen van de staten en gebieden, evenals de politiële en justitiële autoriteiten. De wet zal in de eerste zitting van 2016  worden gepresenteerd om in de volgende maanden resultaten te kunnen zien. “De toestemming van de lokale gecontroleerde teelt is van cruciaal belang” “staan voor een permanent legaal aanbod voor Australische patiënten met veilige medische cannabis producten in de toekomst” de missende link, zei Ley.

International Business Times of 3 December 2015

Nieuws in het kort

Wetenschap/Mens: Voorgeschreven opiaten zijn gateway drugs naar heroïne


Meer dan driekwart (77,3%) van de heroïne consumenten rapporteerde in hun geschiedenis een niet-medisch gebruik van voorgeschreven opioïdenDe gegevens komen uit een analyse van een landelijk representatieve steekproef van 67.821Amerikaanse Senior High School studenten.

Palamar JJ, et al. Drug Alcohol Depend 2015;156:112-9.

Wetenschap/Diermechanismen van THC, verminderde de gevolgen van HIV-infectie bij apen 


Het is bekend dat THC de gevolgen van SIV-infectie bij resusapen reduceertdie het equivalent van HIV-infectie van mensen zijnDe onderzoekers vonden dat THCneuroprotectieve effecten in het striatumeen bepaald hersengebieduitoefentzoalseen verminderde productie van pro-inflammatoire stoffen.
Louisiana State University Health SciencesNew Orleans, USA.

Simon L, et al. J Neuroimmune Pharmacol. 2015 Nov 25. [in press]

Wetenschap / Dier: Activering van de CB2 receptoren beschermt tegen nierschadebij diabetes


In muizen met diabetes beschermde de toediening van een cannabinoïde CB2 receptor de nierenDe onderzoekers concludeerden dat deze “resultaten suggereren dat CB2-agonisme een mogelijke optie is, dat het voor beschikbare therapeutische hulpmiddelen kan worden toegevoegd, tegen nefropathie bij type 2 diabetes“.
IRCCSScience and Technology Park Kilometro RossoBergamoItalië.

Zoja C, et al. Nephron. 2015 Dec 9. [in press]

IACM: Hier vind je een aantal van de PowerPoint-presentaties van de lezingen ophet Cannabinoïds Congress 2015

 

David Finn – Pain modulation by negative affective state: role of the endocannabinoid system
Mauro Maccarrone – Endocannabinoid signalling at the skin/immune cell interface
Roger Pertwee – New potential therapeutic applications for certain phytocannabinoids revealed by pharmacological discoveries
Andrea Ruiz Calvo – Potential neuroprotective role of specific CB1 receptor subpopulations in the mouse corticostriatal circuitry
Guillermo Velasco – Towards the utilization of cannabinoids as anti-cancer agents
Ethan Russo – Under-investigated indications in cannabis therapeutics
Tjalling Erkelens / Arno Hazekamp – An overview of Bedrocan
Ilya Reznik – Medicinal cannabis in Israel, 2015
Mark Ware – The Canadian experience
Franjo Grotenhermen – Perspectives from a doctor’s office in Germany

 

bron: pgmcg.nl

Cannabis meest effectieve medicijn voor fibromyalgie

Uit onderzoek van de Amerikaanse National Pain Foundation blijkt dat medicinale cannabis het beste medicijn is tegen fibromyalgie, een aandoening die gepaard gaat met spierpijn, hoofdpijn, slaapstoornissen en vermoeidheid. Tijdens het onderzoek onder ruim 1300 mensen werd cannabis vergeleken met de enige drie medicijnen die door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA zijn goedgekeurd voor fibromyalgie: Savella, Lyrica (pregabaline) en Cymbalta (duloxetine). Slechts 8 procent van de patiënten die Cymbalta probeerden en 10 procent van de proefpersonen die Lyrica of Savella namen, vond de medicijnen ‘zeer effectief’. Liefst 60 procent van de patiënten gaf aan dat de medicijnen ‘helemaal niet hielpen’.

 

Vooral medicinale cannabis helpt

Bijna twee derde (62 procent) van de patiënten vond medicinale cannabis ‘zeer effectief’. Nog eens 33 procent zei dat het ‘een beetje hielp’ en slechts 5 procent was van mening dat cannabis ‘helemaal niet hielp’. “Op cannabis na helpt niets bij mij,” zei één patiënt tijdens het onderzoek. “Alleen medicinale cannabis helpt bij mij tegen de pijn en mentale problemen,” schreef een ander. Fibromyalgie, een vorm van reuma, komt voor bij ongeveer 2 procent van de volwassenen tussen de 20 en 60 jaar. Anders dan bij andere vormen van reuma zijn niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel aangedaan bij fibromyalgie. Over de oorzaak van de aandoening is maar weinig bekend.

 

Om het gehele artikel te lezen, echter wel in het engels, klik hier

 

bron: nationalpainreport

IACM-bulletin van 1 november 2015/Medicinaal Cannabis Nieuws

Australië: De overheid wil cannabis kweken toestaan voor de verkoop in de apotheek

In Australië is men er aan toe de drugswetgeving te wijzigen om de teelt van cannabis voor medische en wetenschappelijke doeleinden toe te staan. Dat verklaarde de regering op 17 oktober 2015, de voorstellen tot wijziging van de Wet Verdovende middelen worden momenteel opgesteld om een ​​gecontroleerde teelt van cannabis voor patiënten mogelijk te maken, om voor de eerste keer de toegang tot “veilige, legale en duurzame levering van lokaal geproduceerde producten toe te staan ​​”, zei minister van Volksgezondheid Sussan Ley  in een verklaring.
Australische fabrikanten, onderzoekers en patiënten zijn momenteel afhankelijk van de toegang tot internationale bronnen voor legale medische cannabis, waarvan de kosten, beperkt aanbod en export hindernissen een uitdaging vormt. De toestemming van een gecontroleerde teelt met cannabis in Australië om de ultieme “missing link” voor het bereik van al die wetten om de productie en levering van producten op basis van cannabis in licentie te hebben, de lokale productie van cannabis blijft echter verboden, verklaard Ley. De regering is van plan een vergunningenstelsel te maken, om ervoor te zorgen dat de teelt van cannabis in overeenstemming is met de internationale verplichtingen van Australië en het is de manier waarop het geneesmiddel wordt bestuurd vanuit het veld naar de apotheek.

Reuters van 17. Oktober 2015

Wetenschap/Mens: Gemengde resultaten van twee klinische studies met een cannabis-extract bij kankerpijn

Op 27 oktober 2015 maken GW Pharmaceuticals en Otsuka Pharmaceutical resultaten bekend van de resterende twee fase 3 proeven met hun cannabisextract Sativex, bij de behandeling van pijn bij patiënten met gevorderde kanker, die tijdens een opiaat geoptimaliseerde chronische therapie onvoldoende pijnverlichting kregen. Volgens de eerder gepubliceerde studie (Studie 1) heeft Sativex niet het primaire eindpunt van deze studie bereikt. Een analyse van de patiënten in de twee fase 3 studies, die op klinische centra in de Verenigde Staten inclusief een statistisch significante verbetering in pijn hadden van Sativex in vergelijking met het placebo en verbetering van slaapkwaliteit en andere secundaire uitkomsten. Het onderzoek omvatte in totaal 2 397 patiënten in klinische centra in de Verenigde Staten, Mexico en Europa. De patiënten kregen Sativex of placebo als aanvullende behandeling voor een ​​geoptimaliseerde opiaten behandeling en het onderhouden van stabiele doses van hun achtergrond opiaat-therapie tijdens de studie. Een derde studie (Study 3), die volledig buiten de Verenigde Staten was en andere klinisch gebruikte ontwerpen toonde geen verschil tussen Sativex en placebo voor het primaire doelparameter.

Hoewel de resultaten over het algemeen teleurstellend waren en niet per se geheel in overeenstemming met klinische ervaring, toch suggereren ze dat Sativex een nuttige rol kan hebben in de behandeling van bepaalde subgroepen van patiënten met gevorderde kankerpijn die niet goed genoeg reageren op opiaten, verklaarde Dr Marie Fallon, Professor in de Palliatieve Zorg aan de Universiteit van Edinburgh en een hoofdonderzoeker in het fase 3-programma. “Vooral de Amerikaanse patiënten in dit programma toonde een bruikbaar therapeutisch voordeel terwijl de de resultaten bij Europese patiënten over het algemeen niet gunstig waren. De Amerikaansepatiënten waren minder kwetsbaar, vandaar dat de interventie met Sativex aan minder” ruis is blootgesteld,hetgeen leidde tot duidelijkere resultaten en nuttige wegwijzers voor de optimale doelgroep patiëntenpopulatie voor sativex.”

Persbericht van GW Pharmaceuticals van 27. Oktober 2015

vlagcanadawietCanada: De liberale partij, die cannabis willegaliserenwint de verkiezingen

Canada’s Liberale Partij won de verkiezingen op 19 oktober met 184 zetels in het parlement. Ze hadden maar 170 zetels nodig om een meerderheid te vormen van de 338 zetels van de Tweede Kamer. Het liberale platform bevat onder andere legalisatie van cannabis. “We zullen cannabis legaliseren, reguleren en de toegang beperken,” stelt hun manifest.

“Het huidige systeem van het cannabis verbod werkt niet. Het voorkomt het gebruik van cannabis bij jonge mensen niet en te veel Canadezen krijgen een strafblad wegens het bezit van kleine hoeveelheden van deze drug. Het arresteren en vervolgen van deze delicten is duur voor het strafrechtsysteem. Het vangt te veel Canadezen in het strafrechtelijk systeem vanwege kleine, niet-gewelddadige misdrijven. Op hetzelfde moment, vormt de opbrengst van de door drugshandel gesteunde illegale georganiseerde misdaad een grotere bedreiging voor de openbare veiligheid, zoals mensenhandel en harddrugs. Om ervoor te zorgen dat we cannabis uit de handen van kinderen houden en de winst uit de handen van criminelen, zullen we cannabis legaliseren, reguleren en de toegang ertoe beperken. “

Kiesprogramma van de Liberalen Partij tot cannabis


Nieuws in het kort


opiatenWetenschap/mens: Het gebruik van cannabis kan opioïden consumptie verminderen op basis van een case report

Een 57-jarige man, die een levertransplantatie onderging en hoge dosissen hydromorfon nam voor chronische buikpijn voor de operatie, was binnen vijf maanden in staat om de opioïde dosis aanzienlijk te verminderen door het gebruik van cannabis. De auteurs schreven dat “gelijktijdige voordelen bij initiëring van medicinale cannabis bevatten een toegevoegde waarde in het pijn profiel en functionele status, samen met vermindering van opioïden-gerelateerde bijwerkingen. Dit wijst op het potentieel voor medische cannabis als aanvullende medicatie voor patiënten die ontwennen van het gebruik van opioïden. “Afdeling AnesthesiologieUniversiteit van Toronto,Canada.

Meng H, et al. Can J Anaesth, 27. Oktober 2015 [im Druck]

Wetenschap: Deelnemers gezocht voor een onderzoek naar cannabis en ervaringen in de voedselinname

De afdeling Psychologie, Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Liverpool voert een online enquête over cannabisgebruik en ervaring bij voedselinname.. Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar en in de afgelopen zes maanden minstens één keer cannabis gebruikt hebben.

Link naar de enquete

druglawsVNEen poging om drugs tedecriminaliseren werd verijdeld

Een poging van de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties om de landen te overtuigen om het bezit en het gebruik van alle drugs te decriminaliseren werd verijdeld.

Een brief uit het VN- Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) is ingetrokken na druk van ten minste één land. Het document, dat is uitgelekt, beveelt aan dat de VN leden “decriminalisering en bezit van drugs voor eigen gebruik” te overwegen. Het argumenteert, dat “arrestatie en opsluiting buitensporige maatregelen zijn.”

BBC van 19. Oktober 2015

Wetenschap/Dier: Hoe het endocannabinoïde systeem kan worden betrokken bij autisme

Onderzoek in muizen suggereert dat de activering van de CB1 receptor door endocannabinoide anandamide, waarbij het hormoon oxytocine betrokken is, de beloning van sociale interactie controleert. De auteurs schreven dat ” tekorten in dit signalisatie mechanisme kan bijdragen aan de sociale beperkingen in autisme spectrum stoornissen en zou een weg kun bieden om deze aandoeningen te behandelen.”

Instituut voor Anatomie en NeurobiologieUniversiteit van CaliforniëIrvine, USA.
Wei D, et al. Proc Natl Acad Sci U S A, 26. Oktober 2015 [im Druck]

cellencbdWetenschap/Cellen: CBD kan de functie van de bloed-hersenbarrière verbeteren

In een celmodel van de bloed-hersenbarrière (BHB) voorkwam CBD de verhoging van de permeabiliteit, veroorzaakt door gebrek aan zuurstof en glucose. Dit effect werd gemedieerd door PPAR-gamma-receptor en de 5-HT1A-receptor. De auteurs concludeerden dat “deze gegevens suggereren dat de activiteit in de BHB een nog niet erkende mechanisme kan vertegenwoordigen van een nog niet als zodanig herkend mechanisme van CBD-geïnduceerde neuroprotectie bij een ischemische beroerte.”

Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van NottinghamRoyal Derby HospitalUK.
Hind WH, et al. Br J Pharmacol, 24. Oktober 2015 [im Druck]

Wetenschap/Mens: Een CBD zalf verbeterde symptomen in een muismodel met multiple sclerose

Onderzoekers onderzochten de werkzaamheid van een nieuwe formulering van een cannabidiol bereiding, als lokale behandeling in een experimenteel model van auto-immune encefalomyelitis, een model voor multiple sclerose. De resultaten toonden aan dat de dagelijkse behandeling met lokale 1% CBD-crème neuroprotectieve effecten uitoefenden en daardoor kan de klinische ernst van de ziekte verbeteren door herstel van de verlamming van de achterpoten. CBD geeft significante effecten op inflammatoire parameters.

IRCCS Centro Neurolesi Bonino Pulejo“, Messina, Italië.
Giacoppo S, et al. Daru 2015;23(1):48.

Wetenschap/Dier: De beschermende effecten van silymarine op de lever omvatten onder andere effecten op de cannabinoïde-receptoren

Silymarine, een gestandaardiseerd extract van de mariadistel zaden (Silybum marianum), verhoogde het aantal CB2 receptoren en verminderde CB1-receptoren. De onderzoekers schreven dat ze “een nieuw mechanisme hebben geïdentificeerd door middel van het modelleren van de cannabinoïde-receptoren in de fibrotische lever “.
Instituut voor Biochemie, Faculteit FarmacieUniversiteit van ZagazigEgypte.

El Swefy S, et al. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol, 16. Oktober 2015 [im Druck]

Wetenschap / Dier: THC en endocannabinoïdenhandelen anders in diermodellen bij schizofrenie

Met behulp van een rat model met schizofrenie, vergeleken onderzoekers het effect op neuronale activiteit bij systematische toediening van THC met een substantie (URB597), die de degradatie van anandamide remt. Ze vonden verschillende effecten op de hersenen en concludeerde dat dergelijke “informatie van belang is voor het begrijpen waarom het gebruik van cannabis en synthetische cannabinoïden bij patiënten met schizofrenie kan worden gecontra-indiceerd, terwijl een stijging van endocannabinoïden een nieuwe therapeutische aanpak zou kunnen bieden”.

Instituut voor Farmacologie en Centrum voor biomedische neurowetenschappenUniversiteit van TexasSanAntonio, Verenigde Staten.

Aguilar DD, et al. J Psychopharmacol, 28. Oktober 2015 [im Druck]

Wetenschap/Mens: Geen effect van een enkelvoudige dosis THC bij abdominale pijn als gevolg van chronische pancreatitis in klinische studie

Bij 24 patiënten die als gevolg van chronische pancreatitis (CP) aan buikpijn leden en die kruiselings ofwel een dosis van 8 mg THC of 5 of 10 mg diazepam ontvingen werden geen significante verschillen in pijnintensiteit, alertheid, stemming, rust of balans gevonden. De auteurs schreven dat “een enkele dosis delta-9-THC geen pijnstillende effect op chronische pijn van CP had, maar goed werd verdragen, met slechts lichte of matig ernstige bijwerkingen.”

Afdeling HeelkundeFaculteit der Geneeskunde van de Universiteit van RadboudNijmegen, Nederland.
de Vries M, et al. Br J Clin Pharmacol, 27. Oktober 2015 [im Druck]

nabiloneWetenschap/Mens: Nabilone geeft geen vermindering van pijn en misselijkheid bij patiënten met hoofd- en halskanker

56 patiënten die werden behandeld voor hoofd- en nekkanker, kregen ofwel nabilone of placebo tijdens en na de radiotherapie en ervaarden geen voordeel door de cannabinoïde dat op vergelijkbare wijze als THC werkt. Nabilone had geen invloed op kwaliteit van leven, pijn, misselijkheid, gewicht, stemming of slaap. De auteurs concludeerden dat “nabilone met de gebruikte dosis niet effectief genoeg was om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren in vergelijking met placebo.” 
Faculteit der GeneeskundeUniversiteit Laval, QuebecCanada.

Côté M, et al. Ann Otol Rhinol Laryngol, 25. Oktober 2015 [im Druck]

Wetenschap/MensHoge doses THC kunnenrelevante bijwerkingen veroorzaken

In een vijf weken durendeplacebo-gecontroleerde studie met 12 opiaatverslaafde patiënten, die doorgaan methun medicatie te nemen, veroorzaakte 40 mg THC  een verhoogde hartslag en angst, waardoor het noodzakelijk isom de dosis te verlagen. Deze bijwerkingen traden zelfs bij 20 mg op bij een patiëntDeze studie wijst op denoodzaak voor de individuele dosering met THC.
Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van KentuckyLexington, USA.

Jicha CJ, et al. Drug Alcohol Depend, 9. Oktober 2015 [im Druck]

 

bron: PGMCG.NL

IACM-bulletin van 4 oktober 2015/Medicinaal Cannabis Nieuws

Wetenschap/MensCannabidiol kan effectief zijn bij debehandeling van schizofrenie

CBD (cannabidiol), een niet-psychotrope planten cannabinoïde was effectief bij de behandeling van schizofrenie bij patiënten die eerder niet adequaat reageren op antipsychotische medicatie. Het Britse bedrijf GW Pharmaceuticalsmeldde positieve resultaten van een verkennende fase 2 klinische studie met 88 patiënten met schizofrenieIn destudiepatiënten handhaafde de antipsychotische medicatie en kregen ook CBD of een placebo.

CBD was superieur in belangrijke ziekte aspecten consistent met significante verschillenbijvoorbeeld wat betreft de ernst bij Clinical Global Impression  en de Clinical Global Impression termen van verbetering. Het aandeel wasbijna drie keer groter dan bij deelnemers met placebo (odds ratio van 2,65op de behandeling met CBDrespondersEr waren geen ernstige bijwerkingen en het totale aantal bijwerkingen was vergelijkbaar met hetplacebo ..

Reuters 15 september 2015

cbdteken

Wetenschap/Mensgedroogde cannabis veilig voor medisch gebruik bij chronische pijn

Het gebruik van cannabis bloemen was in vergelijking met niet consumerende  proefpersonen een hogerefrequentie met lage of matige bijwerkingen, in een gemiddelde dosis van 2,5 g per dag cannabis was er geen verschil in ernstige bijwerkingenDit is een gevolg van de COMPASS studie (Cannabis Hanes Beheer van de Pijn: Beoordeling van Safety Study). In deze nationale multicenter studie werd gekeken naar de veiligheid vanmedicinale cannabis voor patiënten met chronische pijn en werd geleid door Dr. Mark Ware van de McGillUniversity Health Center in Montreal (Canada).

De onderzoekers hebben gevonden dat patiënten met chronische pijn die cannabis dagelijks gebruiken voor een jaarmet zorgvuldige controle in vergelijking met pijn patiënten die geen cannabis gebruikengeen toename vanernstige bijwerkingen werden gevondenZe begeleiden 215 volwassen patiënten met chronische, gebaseerd op niet-kankerpijn, die medische cannabis consumeerden en vergeleken dit met een controlegroep van 216chronische pijnpatiënten die geen cannabis gebruikteDe studie werd uitgevoerd op zeven pijn centra in Canada.De cannabisgebruikers hadden toegang tot gedroogde cannabis met een concentratie van 12,5% THC van een van de officiele cannabis producentenElke maand werden de patiënten gevraagd om informatie te verstrekkenover de bijwerkingenze ondergingen tests van de longfunctie en cognitieve prestaties en werden vragen gesteld over hun pijn, stemming en kwaliteit van leven.

Ware MA, Wang T, Shapiro S, Collet JP; COMPASS study team. Cannabis for the Management of Pain: Assessment of Safety Study (COMPASS). J Pain, 15. September 2015 [Im Druck]

Science Daily van 29 september 2015

Wetenschap/MensCannabisgebruik door jongerenin de VS neemt af, ondanks de legalisering voormedicinaal gebruik in vele staten.

Veel Amerikaanse staten hebben wetten aangenomen om cannabis te decriminaliseren en meer dan 20 staten hebben het gebruik van cannabis gelegaliseerd voor medicinale doeleinden. Maar volgens twee nieuwe studies over cannabisgebruik bij jongeren terug kijkend over dezelfde periode. “Ondanks de aanzienlijke veranderingen in de toestand van cannabis wetten in de afgelopen 15 jaar, is het cannabisgebruik onder scholieren aanzienlijk gedaald,” concludeerde een van de publicaties die is gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.De studie keek naar het gebruik van cannabis onder alle middelbare scholieren in de Verenigde Staten, die elke twee jaar in kaart wordt  gebracht door het Nationaal Jeugd Risk Behavior Survey.. In 1999, had 47,2% van de middelbare scholen, aangegeven dat ze ooit cannabis hebben gebruikt in hun leven. Dit cijfer is gedaald tot 36,8% in 2009 en steeg weer tot 40,7% in 2013. Volgens de auteurs van de studie bleek echter dat deze hernieuwde stijging niet zo aanzienlijk is.

De andere studie, die werd gepubliceerd in het American Journal of drugs-en alcoholmisbruiksuggereert eenreden voor de dalende trend in het verbruikeen sterke afwijzing van cannabisgebruik onder jonge adolescenten, deze is in de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomenDeze studie keek naar andere data - houding ten opzichte van cannabis en het gebruik van de drugzoals gemeld in de Nationale Enquête over drugsgebruik en gezondheidDeze cijfers tonen ook een daling van het gebruik van cannabis aan tussen 2002 en 2013. Deafwijzing neemt bij adolescenten tussen 13 tot 14 jaar oud sterk toe.

Johnson RM, Fairman B, Gilreath T, Xuan Z, Rothman EF, Parnham T, Furr-Holden CD. Past 15-year trends in adolescent marijuana use: Differences by race/ethnicity and sex. Drug Alcohol Depend 2015;155:8-15.

National Youth Risk Behavior Survey

Washington Post vom 21. Dezember 2015

mymedicine

Wetenschap/Mens: Succesvolle behandeling met cannabis van therapieresistente ADHD in de volwassenheidin een onderzoek met 30 patiënten

Volwassen patiënten met ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorderdie refractair voor conventionelefarmacologische behandelingen zijn (methylfenidaat, atomoxetine en amfetamine of amfetamine derivatenkunneneen verbetering ervaren met cannabis in een verscheidenheid van de symptomeninclusief verbeterdeconcentratiebetere slaap en verminderde impulsiviteitDit werd geanalyseerd uit de geanonimiseerde medische gegevens van 30 patiënten met volwassen ADHD uit de praktijk van Dr. Franjo Grotenhermen in Rüthen(Duitsland) en  door Dr. Eva miltde medische praktijk voor psychiatrie en psychotherapie in Berlijn (Duitsland).

Alle patiënten hadden tussen 2012 en 2014 een vergunning ontvangen voor het gebruik van cannabis bloemen. In Duitsland, kunnen patiënten ongeacht hun ziekte vragen om een verzoek voor het gebruik van cannabis bloemen uit de apotheek bij een ​​autoriteit (Federal Opium Agency) van het ministerie van Volksgezondheid, als de standaard behandeling van een bepaalde ziekte of symptoom niet effectief is of ernstige bijwerkingen zijn geconstateerd. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 30 jaar (28 mannen, 2 vrouwen)  (bereik: 21-51 jaar). Bij 63% van de gevallen was de diagnose ADHD in de volwassenheid. Alle patiënten bij wie de ziekte is gediagnosticeerd in de kindertijd (6-13 jaar) werden eerder behandeld met methylfenidaat. Andere farmacologische behandelingen waren atomoxetine, dexamfetamine, amfetamine Lisdexamphetamin en sap. Deze behandelingen werden vaak gestaakt als gevolg van bijwerkingen en vaak als gevolg van hun gebrek aan effectiviteit. Acht patiënten bleven een stimulans nemen en dit in combinatie met cannabis, terwijl 22 patiënten alleen cannabis gebruikte.

.Milz E, Grotenhermen F. Successful therapy of treatment resistant adult ADHD with cannabis: experience from a medical practice with 30 patients. Abstractbook der Cannabinoid-Konferenz 2015, 17. bis 19. September, Sestri Levante, Italien, Seite 85.

Wetenschap/MensCannabis vermindert desymptomen van een verscheidenheid van ziektenna een grote enquête 

In een onderzoek met 1.131 deelnemers die cannabis voor medische doeleinden gebruikt hebben en de vragentussen december 2013 en december 2014 beantwoorden, hadden  een gemiddelde verbetering van de symptomen van de ziekte van 3,96 op een schaal van -5 (verslechtering) tot 5 (verbetering) die werd gegeven . De senior auteur Dr Michelle Sexton van het Centrum voor de Studie van Cannabis en Sociaal Beleid in Seattle en deBastyr University Research Institute in Seattle (USA) presenteerde de gegevens van het huidige onderzoek op deCannabinoid Conference 2015 in Sestri Levante (Italië).
 
Mensen uit de hele wereld konden reageren op de anonieme enquêteZe werden gezocht via cannabisdispensaria van de staat Washington en via het internetDe meerderheid van de deelnemers waren mannen(55%). De meest voorkomende symptomen die deelnemers hadden die cannabis gebruikte waren vanwege pijn,angstdepressiehoofdpijn / migraine en artritisDe geprefereerde vorm van toediening is inhalatieDe meeste deelnemers hadden 3-7 gram cannabis per week geconsumeerd.

Sexton M, Finnell J, Stefano J, Mischley LK. An international survey of medical cannabis use: use patterns and health effects. Abstractbook der Cannabinoid-Konferenz 2015, 17. bis 19. September, Sestri Levante, Italien, Seite 38.

Om aan deze enquete deel te nemen, ga naar deze internetsite

Nieuws in het kort

Wetenschap: Themanummer over cannabis door het tijdschrift Nature

Een speciale editie van het tijdschrift Nature over cannabis is over zes maanden vrij online beschikbaar.

Internetsite

VSCannabis is beschikbaar voor recreatief gebruik in Oregon

Op 1 oktoberbegon in Oregonde verkoop van cannabis voor recreatief gebruikOregon volgt de staat Washington en Coloradodoordat de verkoop van de drug, die illegaal onder de federale wetgeving blijftInwoners van Oregon op de leeftijd van 21 jaar of ouder mogen tot 7 g gedroogde cannabis kopen in ongeveer 200bestaande cannabis dispensaria.

Reuters van 1. Oktober 2015

thcformuleWetenschap/MensTHC was niet effectief bij het voorkomen vanmisselijkheid na operatie

In een studie van 40 patiënten met een hoog risico van misselijkheid en braken na een operatiedie 0.125 mg THCper kilogram lichaamsgewicht of een placebo aan het eind van een operatie kregen, was THC superieur aanplacebo. De bijwerkingen zijn beschreven door de auteurs als klinisch relevant“.
Universitair Ziekenhuis van BernZwitserland.

Kleine-Brueggeney M, et al. Anesth Analg, 30. September 2015 [Druck]

Wetenschap/Mens: Patiënten metontstekingsdarmziekte (o.a. Crohn) gebruiken hogeredoses cannabis

In een studie van 2.084.895 mensen met ontstekingsdarmziekte en 2.013.901 controlepersonenpatiënten meteen darmziekte, hadden een hogere incidentie van het cannabis gebruik.Deze patiënten hadden waarschijnlijk ook hogere dagelijkse doseringen.
Ziekenhuis Temple UniversityPhiladelphia, USA.

Weiss A, et al. Drug Alcohol Depend, 14. September 2015 [Im Druck]

Wetenschap/MensDe endocannabinoïdeconcentraties worden niet beïnvloed door een massage

In een studie van 20 gezonde vrijwilligers had een massage in vergelijking met een toestand waarin de deelnemersvolledig rust hadden, geen effect op de niveaus van de endocannabinoïden anandamide en 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het bloed.
Institute for Integrative Medische BiologieUmeå UniversityZweden

Lindgren L, et al. BMC Res Notes. 2015;8:504.

Wetenschap / Cellen: Anandamide en 2-AG hebben verschillende effecten op de bot producerende cellen

Uit studies met menselijke osteoblasten (cellen die bot producerenblijkt dat er een duidelijke betrokkenheid vanendocannabinoïden anandamide en 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het moduleren van de activiteit van de menselijke osteoblasten isDe effecten van beide endocannabinoïden onderscheiden zich.
Royal Derby HospitalUniversiteit van NottinghamVerenigd Koninkrijk.

Smith M, et al. PLoS One. 2015 Sep 28;10(9):e0136546.

Science / Dier: De activering van de CB2 receptorverbetert de bloedcirculatie in de capillairen van de iris


Systematische toediening van een cannabinoïde verbeterde de bloedstroom in de iris van het oogDit effect is zeer waarschijnlijk gemedieerd door activering van de CB2 receptor. De auteurs schreven dat hun bevindingen suggereren dat de microvaatjes van de iris kunnen worden gebruikt als een model voor het bestuderen van demicrocirculatie gedurende een systemische ontsteking.”
Instituut voor FarmacologieDalhousie University, HalifaxCanada.

Toguri JT, et al. Clin Hemorheol Microcirc, 9. September 2015 [im Druck]

Wetenschap/MensCannabisgebruik tijdens de zwangerschap kan geen misvormingen veroorzaken


In een studie met 6468 zwangere vrouwenvan wie er 361 cannabis gebruikte, heeft het gebruik van cannabis niet het aantal complicaties verhoogt tijdens de bevalling alsook misvormingen van pasgeborenenHet risico voor kleine pasgeborenen steeg met 30%.
Afdeling Obstetrie en GynaecologieFaculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Cincinnati, USA.

.
Warshak CR, et al. J Perinatol, 24. September 2015 [im Druck]

Wetenschap/Dier: A perifere CB2 receptor agonistbeschermt de nieren tegen schade door cisplatine

Een synthetische cannabinoïde (LEI-101), waarbij de CB2 receptor in de periferie en niet alleen in de hersenenactiveertbeschermt de nieren tegen beschadiging door cisplatineeen geneesmiddel dat gebruikt wordt bij kankerchemotherapie.
National Institutes of HealthMarylandUSA.

Mukhopadhyay P, et al. Br J Pharmacol, 23. September 2015 [im Druck]

Wetenschap/Dier: Een blokker van de degradatie vanzowel anandamide en 2-AG is effectiever bij het verminderen van pijn als een blokker van degradatie bij slechts één van de twee endocannabinoïden

Pijnvermindering als een blokker van degradatie is slechts één van de twee endocannabinoïden
Een stof (JZL 195), welke  de functie van twee enzymen (FAAH en MAGLblokkendie verantwoordelijk zijn voorde afbraak van beide endocannabinoïden Ananadamid en 2-AG, is effectief in het verminderen vanneurophatischer pijn door remming van één van de enzymen alleen.
Royal North Shore HospitalUniversiteit van SydneySt LeonardsAustralië.

Adamson Barnes NS, et al. Br J Pharmacol, 23. September 2015 [im Druck]

Wetenschap / Dier: De toediening van THC bij apen verhogen het zelf toedienen van heroïne niet.


Resusapen mochten zich van een hendel bedienen voor het toedienen van heroïne. Dagelijkse behandeling metTHC die om de 12 uur werd toegediend hadden ofwel geen of verminderde gevoeligheid voor heroïneDe auteurs schreven dat herhaalde toediening van THC waarschijnlijk de positieve versterkende effecten [van heroïne] nietverhogen en kan worden verminderd“.
Centrum voor Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van TexasSan Antonio, Verenigde Staten.

Maguire DR & France CP. Behav Pharmacol, 21. September 2015 [im Druck]

Wetenschap / Dier: interacties van THC en CBD

In een onderzoek met muizen die THCCBD of een combinatie van THC en CBD ingebracht werden, werd aangetoond dat CBD de door THC veroorzaakte vermindering van bewegingen, ook wel voor de daling van de lichaamstemperatuur zorgt en het “angstige” wegneemt. CBD alleen had geen effect op deze effectenTHCverhoogde de hersenactiviteit in 11 van de 35 onderzochte gebieden van de hersenenGelijktijdige toediening vanCBD onderdrukte deze activering in 6 van deze hersengebieden.
The Brain and Mind CentreUniversiteit van SydneyAustralië.

Todd SM & Arnold JC. Br J Pharmacol, 17. September 2015 [im Druck]

Bron: Pgmcg.nl 

 

CBD hersteld botbreuken sneller

yes

Op het lijstje van ziektes en aandoeningen die CBD mogelijk kan behandelen kunnen we er dankzij een Israëlisch onderzoek weer een bijschrijven: botbreuken. De cannabinoïde kan het herstel van gebroken botten namelijk versnellen.

Onderzoekers deden testen met CBD op ratten. Ze kwamen erachter dat CBD gebroken botten in de pootjes van de knaagdieren sneller kon laten genezen. En dat was nog niet alles, de rattenbotjes waren na afloop ook nog eens steviger en beter bestand tegen nieuwe breuken.

Genezende receptoren

skeleton-41569_1280

Door middel van CBD en de cannabinoïdereceptoren in het skelet krijgen we sterkere en gezondere botten

Het Israëlische team had eerder al ontdekt dat de cannabinoïdereceptoren in het menselijk lichaam botten laten groeien en botafbreuk verminderen, wat betekent dat mediwiet kan worden gebruikt voor het behandelen van osteoporose (een aandoening waarbij botten broos en kwetsbaar worden, meestal door gebrek aan calcium en vitamine D) en andere ziektes.

Potentie niet te ontkennen

“De medicinale potentie van cannabinoïden is gewoonweg niet meer te ontkennen na dit onderzoek”, zegt professor Yankel Gabet van de universiteit van Tel Aviv, die het onderzoek leidde. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research. In een vorig onderzoek kwamen Gabet en professor Itai Bab van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem er al achter dat dat er een soort cannabinoïdeverbindingen in het menselijk skelet zitten.

Collageen

De ratten kregen zowel CBD als een combinatie van CBD en THC ingespoten. Maar alleen CBD bleek al voldoende te zijn voor het genezingsproces. De reden hiervoor is dat deze cannabinoïdeverbindingen bij zowel ratten als mensen ervoor zorgen dat er collageen wordt aangemaakt, een eiwit waar botten, pezen en kraakbeen voor een groot deel uit bestaan.

 

 

bron: rollingstoned.nl

IACM bulletin van 28/6/2015 – Medicinaal Cannabis Nieuws

Wetenschap / Mens: Het legaliseren van het medisch gebruik van cannabis in de Verenigde Staten leidt niet tot een verhoogde consumptie bij jongeren

In de VS, waar medische cannabis legaal is, is het gebruik van cannabis bij jongeren niet toegenomen. Dit melde onderzoekers aan de Columbia University in New York op 15 juni 2015. De nieuwe analyse is de meest overtuigende studie om deze veelbesproken vraag te beantwoorden: Heeft de decriminalisering van cannabis geleid tot meer jongeren die cannabis gebruiken? De studie wees uit dat de staten waar het medisch gebruik was gelegaliseerd, vóór de inwerkingtreding van de wet ten opzichte van staten waar het geneesmiddel  illegaal bleef, meer cannabisgebruik is door jongeren. De studie wees uit dat dit gebruik niet werd beïnvloed door de wetswijzigingen.

Het rapport dat werd gepubliceerd in Lancet Psychiatrie, kijkt uit over een periode van 24 jaar en is gebaseerd op enquêtes van meer dan een miljoen jongeren in 48 staten. Een belangrijke zorg aan beide zijden van het debat over medische cannabis heeft betrekking op de vraag of een versoepeling van cannabis wetten de verkeerde boodschap aan de jongeren zou geven en de drug zowel gemakkelijk beschikbaar zou kunnen zijn en kan het aantrekkelijker maken. Verschillende studies suggereren dat het ontwikkelen en onderhouden van een sterke dagelijkse gewoonte bij jongeren, later hun risico verhoogd op cognitieve problemen.

Hasin DS, Wall M, Keyes KM, Cerdá M, Schulenberg J, O’Malley PM, Galea S, Pacula R, Feng T. Medical marijuana laws and adolescent marijuana use in the USA from 1991 to 2014: results from annual, repeated cross-sectional surveys. Lancet Psychiatry, 15. Juni 2015 [im Druck]

New York Times vom 15. Juni 2015

Wetenschap / Mens: Overzicht medische voordelen van cannabis, bevestiging bewijs voor sommige ziekten.

Een bewijs van matige tot goede kwaliteit ondersteund het gebruik van cannabis niet voor sommige ziekten, maar voor wel voor anderen. Dit is het resultaat van twee overzichten van het vorige onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Volgens een overzicht van 80 gerandomiseerde trials waar bijna 6.500 mensen aan deelnamen, vonden de onderzoekers een redelijk sterke steun voor het gebruik van cannabis bij de behandeling voor chronische pijn, spierspasmen en ongecontroleerde bewegingen.

Het bewijs was niet zo sterk in de ondersteuning van cannabisgebruik bij misselijkheid en braken bij chemotherapie, slapeloosheid, HIV-gerelateerde gewichtsverlies en het syndroom van Gilles de la Tourette, concludeerde Penny Whiting van de universitaire ziekenhuizen Bristol NHS Foundation Trust en hun tegenhangers in de UK. Dit onderzoek werd in opdracht van het Zwitserse Federale Bureau van Volksgezondheid uitgevoerd. Een tweede onderzoek, dat werd gepubliceerd in hetzelfde tijdschrift door Dr. Kevin Hill van McLean Hospital in Belmont (USA), werden vergelijkbare resultaten gevonden. In dit overzicht was hoogwaardig bewijs voor het gebruik van cannabis bij mensen met chronische of neuropathische pijn en spier problemen als gevolg van multiple sclerose.

Hill KP. Medical Marijuana for Treatment of Chronic Pain and Other Medical and Psychiatric Problems: A Clinical Review. JAMA 2015;313(24):2474-83.

Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, Kleijnen J. Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA 2015;313(24):2456-73.

Reuters vom 23. Juni 2015

Nieuws in het kort

Canada: Vancouver reguliert cannabis dispenseries
De gemeenteraad van Vancouver heeft gestemd om ongeveer 100 medische cannabis verkooppunten in de stad een licentie te geven, het maakt de stad de eerste in Canada die dat doet en krijgt dus veel kritiek van de minister van Volksgezondheid Rona Ambrose.
CBC News vom 25. Juni 2015

USA: Hoogste Hof van Colorado oordeelde dat werknemers voor medisch gebruik van cannabis kunnen worden ontslagen
Het Hooggerechtshof van Colorado oordeelde op 15 juni dat bedrijven hun werknemers als zij gebruik maken van de medische cannabis buiten werktijd, in het juridisch kader van de staatswet, kunnen worden ontslagen, cannabis blijft onder de federale wetgeving illegaal.
Reuters vom 15. Juni 2015

VS: De regering Obama heeft het onderzoek naar medische cannabis vergemakkelijkt
Een langdurige bureaucratische hindernis voor particulier gefinancierd onderzoek van cannabis is gewoon geëlimineerd en onmiddellijk van kracht. De regering heeft gewezen op de noodzaak van dit onderzoek, de zogenaamde Public Health Service Board om een ​​onderzoeksvoorstel in te dienen, met het oog op de wetenschappelijke waarde en de ethische aanvaardbaarheid te controleren. Onderzoekers zijn nu verplicht om alleen bij de Amerikaanse regelgevende autoriteit FDA hun voorstel in te dienen.
Washington Post vom 22. Juni 2015

Wetenschap / Mens: Bij frequent cannabisgebruik is THC aantoonbaar in het bloed plasma gedurende enkele dagen na het gebruik.
In een studie van 28 chronisch regelmatige cannabis rokers, die met het gebruik waren gestopt, was de THC-concentratie bij 16 deelnemers 48 uur na het laatste verbruik boven de 2 ng / ml. THC-COOH detecteerbaar in drie van de vijf bloedmonsters, 30 dagen na de laatste consumptie en het gemiddeldde THC plasmaconcentratie 0,3 ng / ml in deze vijf plasmamonsters.
Karschner EL, et al. Drug Test Anal, 11. Juni 2015 [Im Druck]

Wetenschap / Cellen: CBD veroorzaakt ontspanning van de menselijke bloedvaten
Er werd onderzocht naar de effecten van CBD op endotheelcellen van de menselijke bloedvaten. Uit het onderzoek, concludeerden de auteurs dat “dit onderzoek voor het eerst liet zien dat CBD relaxatie activeerd van menselijke mesenterische arteriën” effecten van CB1 receptoren en vanilloïdereceptoren.
Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Nottingham, Verenigd Koninkrijk.
Stanley CP, et al. Cardiovasc Res, 19. Juni 2015 [Im Druck]

Wetenschap / Dier: CBD zou nuttig kunnen zijn bij een hartaanval
In konijnen werd een acuut myocardiaal infarct veroorzaakt  en hebben het effect van CBD intraveneuze doses van 0,1 mg / kg lichaamsgewicht onderzocht. De auteurs concludeerde dat de

 CBD therapie de infarctgrootte veminderde en het herstel van de hartfunctie vergemakkelijkt

en dat het therapeutisch nut kan hebben.
Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, Leuven, België.
Feng Y, et al. J Cardiovasc Pharmacol, 9. Juni 2015 [im Druck]

Wetenschap / Cellen: CBD en THC verminderde levensvatbaarheid van myeloma cellen
OWC Pharmaceutical Research, een Israëlisch bedrijf, heeft aangekondigd dat verschillende combinaties van THC en CBD de overleving van myeloma cellen verminderde in een concentratie-afhankelijke manier. Multiple myeloma is een kanker van de plasmacellen, een type witte bloedcellen.

De resultaten toonden een dood van de kankercellen aan tot meer dan 60%.

THC en CBD in wisselende verhoudingen waren effectiever dan THC en CBD alleen.

PR Newswire vom 17. Juni 2015

Wetenschap / Dier: CBD kan geheugenverlies veroorzaken en dit effect kan worden verminderd door cafeïne
CBD verminderde het geheugen en veroorzaakt een vermindering van angst in de zebravis. Een langdurige voorbehandeling met cafeïne verminderde geheugenverlies. De auteurs schreven dat “deze resultaten geven aan dat CBD in zebravis anxiolytische eigenschappen bezit die vergelijkbaar zijn met andere diermodellen, en hoge doses wijzigen het bewaard geheugen “.
Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazilië.
Nazario LR et al. Pharmacol Biochem Behav. 2015;135:210-216.

Wetenschap / Mens: Positieve THC bevindingen in het haar kan worden gebaseerd op een extern THC exposure

In een studie van tien deelnemers, die 5 opeenvolgende dagen een joint rolde, zonder zelf cannabis te consumeren, kon THC en THCA in de haarmonsters worden gedetecteerd van alle deelnemers. De auteurs schreven dat “deze bevindingen zijn van bijzonder belang voor de interpretatie van de THC-positieve haar bevindingen bij kinderen of partners van cannabisgebruikers, waarbij een dergelijke overdracht kan optreden als gevolg van lichamelijk contact.”
Instituut voor Forensische Geneeskunde, Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Freiburg, Duitsland.
Moosmann B, et al. Drug Test Anal, 21. Juni 2015 [im Druck]

Wetenschap: Er werden negen nieuwe cannabinoïden ontdekt in hoog potente cannabis

Negen nieuwe cannabinoïden werden geïsoleerd uit een zeer krachtige cannabis strain. Dit uitte zich in lage concentratie cannabinoïden bestaande ​​uit vier Hexahydrocannabinole, vier tetrahydrocannabinols en een gehydroxyleerde cannabinol.
Nationaal Centrum voor de studie van natuurlijke producten, Universiteit van Mississippi, USA.
Ahmed SA, et al. Phytochemistry. 2015 Jun 17;117:194-199..

Wetenschap / Dieren: De hoge aanwezigheid van CB2 receptoren in de hersenen zou een marker van ontsteking zijn in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer
In een muizenmodel die de ziekte van Alzheimer hebben, zijn (AD) CB2 receptoren ontdekt, vooral in amyloïde plaques. De auteurs schreven dat hun studie “suggereert dat een CB2-specifieke tracer  een biomarker kan worden voor de vroege neuritis in preklinische stadia van Alzheimer, wanneer er zich nog geen significant  zenuw verlies heeft voorgedaan.”
Instituut voor Pathologie, Faculteit der Geneeskunde, Johns Hopkins University, Baltimore, USA.
Savonenko AV, et al. PLoS One 2015;10(6):e0129618.

Wetenschap: Stress beïnvloedt het endocannabinoïde niveau
Uit een overzicht van de effecten van stress op het endocannabinoïdensysteem blijkt dat stress discrepanties tussen twee endocannabinoïden anandamide (AEA) en 2-arachidonoylglycerol (2-AG) geeft, met een  blootstelling reduceert de spanning van AEA niveaus en 2-AG niveausworden verhoogt. Bovendien, chronische stress blootstelling leidt in nagenoeg alle onderzochte hersengebieden tot chronische downregulatie of verlies van CB1 receptoren.
Hotchkiss Brain Institute, Universiteit van Calgary, Canada.
Morena M, et al. Neuropsychopharmacology, 15. Juni 2015 [im Druck]

Wetenschap / Cellen: De activering van CB1 en A1-receptoren leidt tot een additief neuroprotectie van glutamaat
De neurotransmitter glutamaat, veroorzaakt door hersenletsel zenuwbeschadiging in de hersenen. Nieuw onderzoek toont aan dat zowel CB1 receptoren en A1 een additief, cumulatief zenuw bescherming tegen de toxische effecten van glutamaat op zenuwcellen in de hippocampus bieden, dat in een specifiek gebied van de hersenen wordt veroorzaakt.
CICS-UBI – Health Sciences Research Center, University of Beira Interior, Covilha, Portugal.
Serpa A, et al. Neurochem Int, 9 Juni 2015 [im Druck]

bron: PGMSG.nl

 

Europese wetenschappers isoleren bestanddeel van THC dat tumoren doet krimpen

Doorbraak: Europese wetenschappers isoleren bestanddeel van THC dat tumoren doet krimpen

In een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Biology, splitsen onderzoekers van de Universiteit van East Anglia, de Universiteit van Barcelona en de Pompeu Fabra Universiteit de werking van tetrahydrocannabinol of THC (de werkzame stof in cannabis). Uit eerder onderzoek van deze universiteiten is gebleken dat THC de tumorgroei bij kankerpatiënten kan terugdringen.

In 2014 bleek uit een studie dat THC in samenwerking met cannabidiol (CBD) de tumorgroei van een agressieve soort hersenkanker kan terugdringen bij muizen. Onderzoekers onder leiding van dr. Wai Lui van de Universiteit van Londen ontdekten dat kleine hoeveelheden THC in staat waren om hersentumoren bij muizen te doen krimpen. THC werkte bovendien beter dan bestraling. Omdat er maar heel weinig THC nodig was, had het stofje vrijwel geen ongewilde bijwerkingen.

Hoe fijn zou het zijn als er een versie van cannabis op de markt zou komen die tumoren bestrijdt en tegelijkertijd de gebruiker niet stoned maakt. In Groot-Brittannië zitten ze dicht bij deze aanpassing. Dr. Peter J. McCormick van de Universiteit van East Anglia in Norwich deed onderzoek naar de werking van THC op de hersenen van muizen. Volgens McCormick is het zeker mogelijk om de THC-werking te splitsen.

De stof werkt op onze receptoren, die ook wel docking stations worden genoemd. Niet al deze receptoren werken op dezelfde manier. Een aantal daarvan werkt nauw samen met serotonine-receptoren.

McCormick en zijn team ontdekten dat waar deze samenwerking niet plaats kon vinden doordat er muizen gebruikt werden zonder serotonine-receptoren, de ongewenste effecten wegbleven. Het is dus bewezen dat cannabis op deze puur medicinale manier gebruikt kán worden.

bron: Ninefornews.nlMedical Daily, HP deTijd