Buitenkweken

Is de keuze van de zaadjes bepaald dan kan in het voorjaar, eind april/ begin mei, met wassende maan begonnen worden met het zaaien. Dit kan het beste gebeuren in zaai- en stekgrond, omdat hier weinig voeding inzit. Het is mogelijk om de zaadjes voor te kiemen, maar onze voorkeur heeft dit niet.

Begin je op tijd met zaaien dan is dit in het geheel niet nodig, het plantje weet zelf wel wanneer de omstandigheden goed zijn om uit te komen. Je kunt hiervoor speciale op kweek bakjes voor aanschaffen maar nodig is dit niet, bijna elk bakje is hiervoor te gebruiken. Het is wel belangrijk dat de grond niet te nat gemaakt wordt daar anders de kans bestaat dat de zaadjes gaan schimmelen. Het ontkiemproces duurt gemiddeld 3 tot 7 dagen, afhankelijk van de potentie van de zaadjes.

De plantjes zijn ontkiemd en staan nu inmiddels fier het daglicht te absorberen. Als de eerste gekartelde blaadjes gevormd zijn is het tijd ze uit te poten. Dit dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren omdat ze in het begin nog erg kwetsbaar en fragiel zijn.

In eerste instantie zetten we de jonge plantjes in kleine potjes, en als de plantjes na een paar weken een goed wortelstelsel hebben gevormd worden ze verpot in bloempotjes voor van ongeveer 2 á 3 liter. De grond die wij hiervoor gebruiken is van Bio Nova (A of B mix) en is te verkrijgen in de growshop. Hiermee wordt de onderste helft van het kweekpotje gevuld. De bovenste helft wordt gevuld met gewone potgrond.

Na enige weken groeien de wortels van de plantjes uit de gaatjes van de potjes, wat aangeeft dat het tijd wordt om de plantjes in een grotere kweek-pot over te poten. Wij gebruiken dan potten van 5 tot 7 liter en deze kunnen geheel gevuld worden met voedingsrijke grond, A of B mix. De laatste is wat luchtiger door toevoeging van perlith. Dit proces van verpotten dient de komende tijd herhaald te worden. Het menselijk oog is hiervoor de maatstaf. Je ziet vanzelf of een plantje het naar z’n zin heeft en groeien wil.

Na 4 tot 8 weken zullen de eerste planten in de voorbloei laten zien of het vrouwtjes (boven) of mannetjes (onder) worden. De mannelijke planten dienen verwijderd te worden voordat de vrouwelijke planten beginnen met topvorming. De mannetjes leveren te weinig op om er goede helpolie van te kunnen maken. En op bestuiving van de planten zitten we niet te wachten, dat verminderd de uiteindelijke opbrengst.

De tijd is nu ook aangebroken om een keuze te maken of er verder gekweekt gaat worden in kweekpotten of dat de planten op de volle grond gezet gaan worden. De voorkeur heeft natuurlijk de volle grond omdat de plant zich hierin optimaal kan ontwikkelen. Nadeel is dat je minder flexibel bent mocht het weer rond september nat en winderig zijn. Je kunt ze dan niet droog, of in de luwte zetten wat wel gaat als de planten in potten staan. Het spreekt vanzelf dat er tussentijds wel goed gevoed wordt. Hiervoor gebruiken wij de voeding van Bio Nova, namelijk Soil Supermix (NPK 7-3-6) voor de algehele groei. Ook nu weer geldt dat je kunt waarnemen of de planten het naar de zin hebben. Volg wel ongeveer de dosering die aangegeven staat op de verpakking. Worden de bladeren geel of vallen ze uit dan duidt dit over het algemeen op of onder-of overvoeding. Vooral als de planten in potten staan is het raadzaam om regelmatig te controleren of de aarde voldoende vochtig is. In een kweekpot van 20 tot 30 liter op mooie zomerse dagen kunnen ze wel 4 of 5 liter water per dag consumeren. Afhankelijk van de soort cannabis die wordt gekweekt treed de bloei meestal begin augustus in. De latere soorten bloeien meestal vanaf september. Dit is te zien doordat er zich massaal “haartjes” ontwikkelen, een veelvoud van wat er in de voorbloei te zien viel.

Het is dan tijd om extra voeding van Bio Nova PK 13/14 (NPK 0-13-14) te geven. Dit geven we als extra aanvulling op de Siol Supermix voor meer topvorming en kristal ontwikkeling. Ook hier geldt weer dat ongeveer de dosering die op de verpakking staat aangegeven beter aangehouden kan worden.

De bloeitijd van de verschillende soorten kan nogal wat verschillen, tussen zo’n 6 á 10 weken. Aan de plant is goed te zien wanneer deze zijn eindfase bereikt heeft, de witte haartjes beginnen dan oranje/bruin te kleuren. We laten de planten staan tot ongeveer de helft tot 3/4 van de haartjes zijn verkleurd. Is dat zo dan kan de volgende stap gemaakt worden.

De tijd is aangebroken voor de oogst en dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt de plant onder bij de pot afzagen en de plant in zijn geheel met al het blad eraan op z’n kop ophangen en dan verder rustig laten drogen. Deze manier is voor het maken van de helpolie te prefereren omdat de plant dan langzamer afsterft, zodat de plant dan helemaal zijn cyclus voltooid. We hangen de plant(en) op in een droge, ventilerende en donkere ruimte. In z’n geheel is het beste en laat het hier zeker 3 tot 4 maanden rustig hangen bij een gematigde temperatuur. Langzaam drogen is beter, het proberen te versnellen van het droogproces komt het eindproduct niet ten goede. In de tijd dat ze afsterven gebeurt er nog van alles in de plant, ook de aanmaak van cannabinoïden. Hiervan komen er zo’n 60 tot 100 verschillende typen voor in de plant. Deze cannabinoïden zijn de actieve bestanddelen om te genezen.

Een andere manier is al het blad voor het ophangen van de plant verwijderen, en dat is nog een heel werk. Onvoorstelbaar hoeveel blaadjes er aan zo’n plant zitten. Deze kun je grotendeels verwijderen. Goed te doen als je op ’n mooie nazomermiddag dit karwei kunt klaren. De grote bladeren kunnen het beste met de hand worden verwijderd. Bij de kleine bladeren is het handiger om een schaar te gebruiken. Het hoeft niet zo heel precies gedaan te worden, je haalt zoveel mogelijk blad weg waar geen kristallen op zitten.

Op de foto hierboven is de plant in het midden al grotendeels van het blad ontdaan, in tegenstelling tot de plant rechts. Het is dan alleen nog nodig om de plant(en) op te hangen. Is de plant na deze rustperiode goed droog en kleurt de wiet naar de bruin/goude kant dan kan er een sessie gepland worden om helpolie te gaan maken.

Onze uitleg is beknopt en voor een meer specialistischere benadering kan er teruggegrepen worden naar het handboek van een gerespecteerd man en hennepkenner Simon Vinkenoog.

Klik onderstaande link om het pdf bestand te lezen en/of op te slaan.

Wietologisch handboek klik hier